Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 1989/557
Karar No: 1989/3858
Karar Tarihi: 09.11.1989

Danıştay 4. Daire 1989/557 Esas 1989/3858 Karar Sayılı İlamı

Özet:


1989 yılında verilen bir mahkeme kararı, bir adi ortaklığın vergi borcu nedeniyle düzenlenen ihbarname ve ödeme emrine karşı ortaklardan birinin isminin yanı sıra \"ortakları\" ibaresi kullanılarak tarhiyat yapılmasını ve ödeme emri düzenlenmesini doğru bulduğunu belirtmektedir. Borç, ortaklık faaliyetinin bir bütün olarak yürütüldüğü için tüm ortakları ilgilendirir. Amme borcu, vergi tahsilatına yönelik bir borçtur ve bu nedenle adi ortaklığın ortaklarından olan yükümlünün mal varlığına hisse oranlarına isabet eden vergi borcunu karşılayacak miktarda haciz işlemi yasal sayılır. Kararda belirtilen Borçlar Kanunu maddeleri şunlardır: 520. maddesi, adi ortaklığın tanımını verirken 523. madde, kazanç ve zarar paylaşımında her ortağın eşit haklara sahip olduğunu belirtmektedir.

Daire : DÖRDÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 3858
Esas Yılı : 1989
Esas No : 557
Karar Tarihi : 09/11/989

ADİ ORTAKLIĞIN VERGİ BORCU NEDENİYLE DÜZENLENEN GEREK İHBARNAME ÜZERİNE, GEREKSE ÖDEME EMRİ ÜZERİNE ORTAKLARDAN BİRİNİN İSMİNİN YANI SIRA"ORTAKLAR" İBARESİ KONULARAK TARHİYAT YAPILMASINDA, ÖDEME EMRİ DÜZENLENMESİNDE VE BU SAFHALAR GEÇTİKTEN SONRA KESİNLEŞEN BORÇ İÇİN ADİ ORTAKLIĞIN ORTAKLARININ MAL VARLIĞINA HİSSE ORANLARINA İSABET EDEN VERGİ BORCUNU KARŞILAYACAK MİKTARDA HACİZ TATBİKİNDE YASALARA AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.
.. ve ortakları adına 1979-1980-1982 yıllarının çeşitli dönemler için tahakkuk ettirilen muhtasar gelir vergisi, mali denge vergisini vadesinde ödememesi üzerine, "… ve Ortakları" adına ödeme emri düzenlenerek tebliğ edildiği halde belirtilen sürede herhangi bir ödeme ve itiraz söz konusu olmadığı gerekçesiyle uygulanan haciz işlemi uyuşmazlık konusunu oluşturmaktadır.
Borçlar Kanununun 520.maddesine göre bir sözleşmede Adi Ortaklığın iki veya daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek için birleştirme borcu altına girmeleri olarak tanımlanmıştır.Gene aynı Kanunun 523.maddesinde de tersine bir sözleşme olmadıkça her ortağın kazanç ve zararından payını katkısının değeri ne olursa olsun eşit olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu, ortakların ortaklık faaliyetini bir bütün olarak yürüttükleri sonucuna varılmaktadır.
Uyuşmazlık konusu olayda ise, haciz işleminin uygulanmasına neden olan amme borcu adi ortaklığın ticari faaliyeti sırasında çalıştırdığı işçilere yapılan ücret ödemelerinden tevkifi gereken vergilerden kaynaklanmaktadır. Herne kadar Borçlar Kanunundaki Adi ortaklık ortakların şahsi sorumluluklarını düzenleyen hükümlere de yer verilmiş ise de bu borç bir bütün olarak ortakların tamamını ilgilendirmektedir.Gerek ihbarname üzerine, gerekse ödeme emri üzerine ortaklardan birinin isminin yanı sıra "ortakları" ibaresi konularak tarhiyat yapılması ve ödeme emri düzenlenmesi yukarıda açıklanan duruma uygun bulunmaktadır.
Bu çerçevede, ödeme emri safhası geçen amme alacağı için Borçlar Kanununda yer alan genel hükümlerden hareketle, adi ortaklığın ortaklarından olan yükümlünün mal varlığına hisse oranlarına isabet eden vergi borcunu karşılayacak miktarda tatbik edilen haciz işleminde yasaya aykırılık görülmemiştir.
Bu nedenle, Vergi Dairesi temyiz isteminin kabulüne, Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına, haciz işleminin onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi