7. Hukuk Dairesi 2015/7733 E. , 2015/10856 K.
"İçtihat Metni"İş Mahkemesi
Dava Türü : İşe iade
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı vekili, davacı işçinin 25.09.2009-31.01.2013 tarihleri arasında çalıştığını, tebliğ edilen çalışma belgesine göre 20.02.2013 tarihinde iş kanunu 17. maddesine göre iş akdinin feshedildiğini, feshin geçerli neden olmaksızın sendikal nedenle yapıldığını belirterek 4857 sayılı İş Kanunu"nun 18 ve devamı maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı .. vekili, husumet itirazında bulunarak, Ulaştırma Bakanlığıyla yapılan imtiyaz sözleşmesi hükümlerine göre araç muayene istasyonlarının tekel suretiyle işletildiğini ve alt işletici olarak diğer şirketlere devir yapıldığını, devir nedeniyle sorumlulukları olmadığını savunmuş, davalı .. şirketi vekili ise davacının özlük dosyasında mevcut çok sayıda disiplin cezası bulunduğunu, feshin sendikal nedenlerle bir ilgisinin bulunmadığını, 26/12/2012 tarihinde davacının iş akdinin ihbar önelli olarak feshedildiğini ve ihbar öneli bitiminde yıllık iznini de kullanarak sözleşmesinin 20.02.2013 tarihinde sona erdirildiğini, ihbar öneli içerisindeki çalışması esnasında da bilgi hırsızlığı yapıp işverenin güvenini kötüye kullandığını, feshin haklı ve geçerli nedene dayandığını belirterek davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece, davalılar arasında asıl-alt işveren ilişkisi olduğu ve yapılan fesih işleminin geçerli nedene dayanmadığı belirtilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, davanın her aşamasında resen dikkate alınması gerekir.
İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikâyet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler. Fesih bildirimine karşı idari itiraz yolu öngören personel yönetmeliği ya da sözleşme hükümleri, dava açma süresini kesmeyeceği gibi, işçinin bu süre içinde hastalığı nedeni ile rapor alması da bu süreyi durdurmayacaktır.
Somut uyuşmazlıkta davacı işçiye, 26/12/2012 tarihinde görevden çıkartma cezası tebliğ edilmiş ve davacı tarafça imzalı belgelerde davacı 27/12/2012 tarihinden itibaren iş arama iznini kullanmıştır. Davacı 24.01.2013 tarihli İşkur" a verdiği şikayet dilekçesinde davalı işverence iş akdinin 26/12/2012 de feshedildiğini defaatle beyan etmiştir. Bu durumda davacıya fesih bildiriminin 26/12/2012 tarihinde yapıldığının kabulü gerekmiştir.
Hal böyle olunca 25/02/2013 tarihinde açılan davanın yasal 1 aylık süre geçirildikten sonra açıldığı sonucuna varılmakla davanın hak düşürücü süre içinde açılmaması nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmiş olması isabetsizdir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, 4857 sayılı İş Yasasının 20/3. maddesi uyarınca mahkeme kararı bozulup ortadan kaldırılmış ve Dairemizce aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Alınması gereken 27,70 TL harçtan peşin yatırılan 24.30 TL harcın tenzili ile bakiye 3,40 TL harç giderinin davacıdan tahsili ile Hazine"ye gelir kaydına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalı .. tarafından yapılan 95.30 TL ve davalı ... Tarafından yapılan 17.30 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T"ne göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
6-Kalan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine, 7-Peşin alınan temyiz harcının istem halinde davalılara iadesine, 03.06.2015 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.