Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2341
Karar No: 2012/16313

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/2341 Esas 2012/16313 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/2341 E.  ,  2012/16313 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 5. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 20/12/2011
    NUMARASI : 2011/407-2011/828

    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence geçerli sebebe dayanılmaksızın  feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve müvekkilinin işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin davalı şirketin içinde bulunduğu ekonomik durum sebebi ile alınan işletmesel kararın uygulanması sonucu feshedildiğini, davalın şirketin  imtiyaz sahibi olduğu gazetenin satış ve reklam gelirlerinin düştüğünü, şirkete sermaye sağlamak için şirket paylarının büyük çoğunluğunu dava dışı ...Gazetecilik A.Ş."ye satıldığını ve davacının çalıştığı iş yerinin Bağcılar"daki ...Medya Center"a taşıdığını, bunun ardından  bir çok bölümün diğer gazetelerdeki bölümler ile birleştirildiğini,  meydana gelen istihdam fazlalığı ve davacının pozisyonuna uygun başka bir pozisyonda istihdam edilebilmesinin mümkün olmaması sebebi ile iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini savunarak  davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; davalı işveren tarafından  iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini gösterir  delil bildirmediği  gerekçesi  ile taraflar arasındaki iş sözleşmesinin, geçerli sebebe dayanılmaksızın feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir. 
    4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    İşletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sebepler; sürüm ve satış imkanlarının azalması, talep ve sipariş azalması, enerji sıkıntısı, ülkede yaşanan ekonomik kriz, piyasada genel durgunluk, dış pazar kaybı, ham madde sıkıntısı gibi işin sürdürülmesini olanaksız hale getiren işyeri dışından kaynaklanan sebeplerle yeni çalışma yöntemlerinin uygulanması,    işyerinin    daraltılması,    yeni   teknolojinin    uygulanması,   işyerinin    bazı  bölümlerinin kapatılması ve bazı iş türlerinin kaldırılması gibi işyeri içi sebeplerdir.
    İşletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan sebeplerle sözleşmeyi feshetmek isteyen işverenin fesihten önce fazla çalışmaları kaldırmak, işçinin rızası ile çalışma süresini kısaltmak ve bunun için mümkün olduğu ölçüde esnek çalışma şekillerini geliştirmek, işi zamana yaymak, işçileri başka işlerde çalıştırmak, işçiyi yeniden eğiterek sorunu aşmak gibi varsa fesihten kaçınma olanaklarını kullanması, kısaca feshe son çare olarak bakması gerekir.
    4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.    
    Somut olayda; Davalı  iş veren tarafından ekonomik kriz sebebi ile şirket hisselerinin el değiştirmesi ve buna bağlı olarak gerçekleşen yeniden yapılanma sonucunda, davacının görevine ihtiyaç kalmaması sebebi ile iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiği ileri sürülmüştür.
    Davalı vekili, 28.11.2011 tarihli dilekçesi ile davacı tanığının beyanına karşı beyanda bulunmak ve  delilerini bildirmek üzere süre verilmesini talep etmiş ayrıca davacının iş veren aleyhine hizmet tespit davası açtığın belirterek ilgili dosyanın sonucunun beklenmesini istemiştir
    Mahkemece; davalı tarafa delillerine  ibraz etmesi  için süre tanımadan,  delillerini bildirmediği gerekçesi ile davanını reddine karar verilmesi savunma hakkının kısıtlanması niteliğindedir. Her ne kadar  emsal nitelikteki dosyalar üzerinden   fesih sebebine ilişkin  inceleme yapıldığı anlaşılmakta ise de, her dava kendi delilleri toplanarak değerlendirilmelidir.
    Ayrıca; davacıya ait  SGK Hizmet Döküm Cetvelinin incelenmesinde; davacının 01.11.2002 - 31.07.2007 tarihleri arasında 1045067 sicil sayılı iş yerinden, 01.08.2007 - 31.05.2011 tarihleri arasında davalı şirkete ait iş yerinden çalışma kaydının  bildirildiği görülmektedir. Mahkemece  1045067  sicil sayılı iş yerinin  davalı şirkete ait olup olmadığı  araştırılmadan ve davalı vekilinin 28.11.2011 tarihli dilekçesinde belirttiği  Bakırköy  5. İş Mahkemesinin  2011/408 esas sayılı dosyası üzerine açılan hizmet tespit davasına ait  dosya incelenmeksizin davacının  01.11.2002 - 31.05.2011 tarihleri arasında davalı iş yerinde çalıştığı kabul edilerek işe başlatmama tazminatının de beş ay olarak belirlenmesi  de hatalıdır. Davacının çalışma süresi; ilgili kayıtlar  ve  yukarıda numarası gösterilen  hizmet  tespit  dava dosyası celp edilerek belirlenmeli ve sonucuna göre hüküm kurulmalıdır  Eksik incelemeye dayalı karar verilmesi   isabetsizdir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 10.07.2012  tarihinde oy birliğiyle karar verildi. 

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi