Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1721
Karar No: 2012/16123

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/1721 Esas 2012/16123 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/1721 E.  ,  2012/16123 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kayseri 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 17/01/2012
    NUMARASI : 2011/192-2012/14

    Davacı iş ilişkisinin işveren tarafından haklı ve geçerli bir sebep olmadan feshedildiğini iddia ederek  işe başlatılmasına ve durumuna ilişkin haklarının belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı işveren cevap  dilekçesinde davacının işveren vekili olduğunu ileri sürerek davanın reddini karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece davacının işveren vekili olduğu ve işveren vekilinin iş güvencesinden yararlanamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiş, hükmü davacı temyiz etmiştir.
    Davacının iş sözleşmesinin fesih bildirimine ilişkin ve davacıya noter aracılığıyla tebliğ edildiği anlaşılan fesih bildirim yazısına ekli yönetim kurulu kararında iş sözleşmesinin görülen lüzum üzerine kanuni haklarının ödenmesi suretiyle feshedildiği belirtilmiştir. Mahkemece davacının işe işçi alma ve işten çıkarma yetkisine sahip işveren vekili  olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de bu konuda yapılmış araştırma ve inceleme yeterli bulunmamıştır. Dosyada mevcut organizasyon şemasında, davacının genel müdüre bağlı fabrika müdürü olduğu belirtilmişse de davacı işçi fabrikada  üretim müdürü olarak çalıştığını, dosyaya sunulmuş olan organizasyon şemasının onaysız olduğunu  ve kendisine tebliğ edilmediğini, malzeme alım fişleri  ve ambar fişlerinde yazılı fabrika müdürü ibaresinin sonradan ilave edildiğini iddia etmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki davalı işveren tarafından sunulmuş olan organizasyon şemasının davalı şirketin organizasyon şeması olup olmadığı, yönetim kararına dayanıp dayanmadığı anlaşılamadığı gibi organizasyon şemasının davalı şirketin sadece bir fabrikasına mı ait olduğu yoksa başka işyerlerini de kapsayıp kapsamadığı açıklığa kavuşturulmuş değildir. Davalı işveren şirketin sadece bir fabrikası var ise bu takdirde işveren işletmesinin bir fabrikadan ibaret olduğu, başka işyerleri ve fabrikaları var ise bu takdirde dosyaya sunulmuş olan organizasyon şemasının  bir  işyerine  ait  olduğu kabul edilmelidir.  Davalı  şirketin  işletmesinin  dosyaya  sunulan  şemada görüldüğü üzere bir fabrikadan ibaret olması halinde, davacının işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekilinin yardımcısı olup olmadığının  açıklığa kavuşturulması gerekir. İşletmenin bütününü yöneten işveren vekili ve yardımcısı yönünden işçi alma ve çıkarma yetkisinin olması da gerekmemektedir. Davacı işçinin, işçi alma ve çıkarma yetkisinin bulunmadığını iddia etmekle birlikte işyerinde  fabrika müdürü olarak değil fabrikada üretim müdürü olarak  daha alt bir pozisyonda çalıştığı yönündeki iddiası  üzerinde gerektiği gibi durulmamıştır. Fesih bildirimine ekli yönetim kurulu kararında da davacının görevinin üretim müdürü olduğu belirtilmiştir. Davalı işverenin işletmesinde birden fazla işyeri var ise ancak o durumda işçi alma ve çıkarma yetkisi  işveren yardımcısı ve vekilinin belirlenmesinde önem arzeder.
    Bütün bu açıklamalar karşısında öncelikle davalı işveren işletmesinin kaç işyerinden oluştuğu araştırılıp belirlenmeli, şemada görülen fabrika aynı zamanda işletme ise davacının işletmenin tümünü sevk ve idare yetkisi bulunup bulunmadığının tesbiti bakımından davacının yetkileri ve  verilmiş yetkileri gösterir  belgeler getirtilmeli, davacı tanıklarının bu konuda bilgilerine başvurulmalı ayrıca davacının üretim müdürü olduğunu iddia eden beyanı ve fesih bildirim yazısında ekli olan yönetim kurulu kararında davacının işinin üretim müdürü olduğunun belirtildiği dikkate alınarak tüm deliller değerlendirilerek bundan sonra davacının 4857 sayılı İş Kanunu"nun 18. maddesinde öngörüldüğü şekilde işveren vekili olup olmadığı duraksamaya yer vermeyecek şekilde açığa kavuşturulmalı, işveren vekili olmadığı takdirde fesih bildirimi açık ve geçerli sebep içermediğinden davanın kabulüne karar  verilmelidir. Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.07.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi