Abaküs Yazılım
Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2022/386
Karar No: 2022/468
Karar Tarihi: 13.04.2022

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2022/386 Esas 2022/468 Karar Sayılı İlamı

DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2022/386 E.  ,  2022/468 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
    Esas No : 2022/386
    Karar No : 2022/468

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - …
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

    KARŞI TARAF (DAVACI) : … Akaryakıt Nakliyat Madeni Yağlar Gıda
    Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun bozma kararı üzerine verilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı adına, ödeme kaydedici cihaz fişiyle yapılan satışlar ile diğer satışların gerçek bir teslime dayalı olmasına karşın akaryakıt teslimlerine ilişkin düzenlediği faturaların gerçek bir teslime dayanmadığı ve değinilen faturaların komisyon karşılığı düzenlendiği; bir kısım emtia alımlarının gerçeği yansıtmayan faturalarla belgelendirildiği yolundaki saptamaları içeren vergi tekniği raporu esas alınarak tanzim edilen vergi inceleme raporu uyarınca davacının hesaplanan katma değer vergisi ile indirilecek katma değer vergisi tutarları yeniden hesaplanarak düzenlenen katma değer vergisi beyan tablosuna istinaden 2011 yılının Ekim dönemi için re'sen salınan katma değer vergisi ile verginin üç katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
    Davanın reddi yolunda verilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararına yöneltilen temyiz istemini inceleyen Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 09/06/2021 tarih ve E:2019/1772, K:2021/834 sayılı kararı:
    Dava konusu edilen vergi ziyaı cezalı tarhiyat, komisyon gelirinin kayıt ve beyan dışı bırakılması ve … Petrolcülük Ticaret Limited Şirketinin davacı adına düzenlediği faturalarda gösterilen ve indirim konusu edilen katma değer vergisinin reddedilmesinden kaynaklanmaktadır. Diğer bir deyişle, dava konusu edilen cezalı tarhiyatın ait olduğu dönemde Tasfiye Halinde … Akaryakıt Petrol Ürünleri Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince düzenlenen faturaların davacı tarafından katma değer vergisi yönünden indirim konusu edilmediği vergi inceleme raporunda yer alan tespitlerle sabittir.
    Vergi Mahkemesinin, davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporundaki tespitlerin davacının sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyerek komisyon geliri elde ettiğini kanıtlayıcı mahiyette olmadığı ve davacının faturalarını kayıtlarına intikal ettirdiği … Petrolcülük Ticaret Limited Şirketinin düzenlediği faturaların ise gerçek bir emtia teslimine dayandığı yolundaki yargısı temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırı görülmeyerek kesinlemiştir.
    Vergi Mahkemesince, dava konusu vergi ve cezaların ayrıca Tasfiye Halinde … Akaryakıt Petrol Ürünleri Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince düzenlenen faturalara ilişkin katma değer vergisi indirimlerinin reddinden de kaynaklandığının kabulüyle vergi ve cezalarda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiş ise de değinilen dönemlere ilişkin cezalı tarhiyat, Tasfiye Halinde … Akaryakıt Petrol Ürünleri Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince düzenlenen faturalardan kaynaklanmamakta olup … Petrolcülük Ticaret Limited Şirketinin düzenlendiği faturalarda gösterilen katma değer vergisi indirimlerinin reddedilmesinden kaynaklanmaktadır.
    Bu durumda, değinilen dönemde Tasfiye Halinde … Akaryakıt Petrol Ürünleri Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince düzenlenen faturalar içeriği katma değer vergisi indirimlerinin de reddedildiği kabulüyle davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmadığından temyize konu ısrar kararının bozulması gerekmektedir.
    Kurul bu gerekçeyle kararı bozmuştur.
    Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun bozma kararı üzerine verilen ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu vergi ve ceza kaldırılmıştır.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Kararın hukuka aykırı olduğu belirtilerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Davalı idarece, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun bozma kararına karşı yasal süresi içerisinde karar düzeltme isteminde bulunulmuştur. Davalının bu istemi hakkında henüz karar verilmeden mahkemece bozma kararının gerekleri yerine getirilerek karar verilmesi yargılama usulü kurallarına uygun düşmemiştir. Bu nedenle kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    MADDİ OLAY:
    Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 09/06/2021 tarih ve E:2019/1772, K:2021/834 sayılı kararı 29/07/2021 tarihinde davalı idareye tebliğ edilmiştir. Davalı idare tarafından 04/08/2021 tarihinde dosya sunulan dilekçeyle anılan kararın düzeltilmesi isteminde bulunulmuştur.
    İLGİLİ MEVZUAT:
    2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun, 6545 sayılı Kanun'la yürürlükten kaldırılan ve aynı Kanun'un 27. maddesiyle Kanun'a eklenen geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmaya devam olunan (mülga) 54. maddesinde ise Danıştay Dava Daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından temyiz üzerine verilen kararlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğ tarihini izleyen on beş gün içinde taraflarca kararın düzeltilmesinin istenebileceği hükme bağlanmıştır.
    Aynı Kanun'un, 6545 sayılı Kanun'la değişiklik yapılmadan önceki 55. maddesinin (5) numaralı fıkrasında, 53, 54 ve bu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yargılamanın yenilenmesinde ve kararın düzeltilmesinde bu Kanun'un diğer hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş, 48. maddesinin (4) numaralı fıkrasında ise kararı veren Danıştay veya mahkemenin, cevap dilekçesi verildikten veya cevap süresi geçtikten sonra dosyayı dizi listesine bağlı olarak, Danıştaya veya Kurula göndereceği düzenlenmiştir.
    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun temyiz kararına karşı davalı idarece karar düzeltme isteminde bulunulmuş olmasına rağmen bu istem hakkında henüz karar verilmeden bozma kararına uyulmak suretiyle karar verilmesi yargılama usulüne uygun düşmemiştir.
    Bu nedenle, istem hakkında karar verilmek üzere dosyanın 2577 sayılı Kanun'un 48. maddesi uyarınca tekemmül ettirilerek Danıştaya gönderilmeksizin bozma kararına uyularak verilen kararın bozulması gerekmektedir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1- Davalının temyiz isteminin KABULÜNE,
    2- … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
    3- Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,
    2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi