Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/12959
Karar No: 2012/6596

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/12959 Esas 2012/6596 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/12959 E.  ,  2012/6596 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gebze 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 26/08/2010
    NUMARASI : 2010/345-2010/639

    Davacı vekili, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
    Davalılar vekili; davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini, işine son verilmeden önce şirket bünyesinde bulunan ... Firmasının Müdürü  ve aynı zamanda  şirketin yönetim kurulu üyesi ... ile tartıştığını, tartışmanın devamında üzerine yürüdüğünü, çalışma arkadaşları tarafından davacının ..... fiziki  müdahalede bulunmasının engellendiğini, bu olayın ardından davacının iş sözleşmesinin feshedildiğini,  davacıya  tüm yasal hak ve alacaklarının ödendiğini, davacının işe iade davası açmasının kötü niyetin göstergesi olduğunu, belirterek davanın reddine karar verilmesini  talep etmiştir.   Mahkemece, feshin sataşma nedeniyle haklı nedenle feshedildiği ileri sürülmüş ise de, iş sözleşmesi haklı sebeple  feshedilen işçiye işverenin kıdem ve ihbar tazminatı  ödeme yükümlülüğü bulunmamasına rağmen davacıya  tazminat ve alacaklarının ödenmesinin    davacının iş akdinin davalı işveren tarafından feshedildiğinin göstergesi olduğu, 4857 sayılı İş Kanunu"nda  feshin yazılı bildirim ile yapılması ve fesih sebebinin açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerektiğinin belirtildiği, davalı işverence tebliğ edilmiş bir fesih yazısının bulunmadığı, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesi uyarınca feshin haklı sebeplerle yapıldığı hususunun davalı işverence ispat edilemediği nedenleriyle feshin geçersiz olduğu gerekçesiyle  davanın kabulüne  karar verilmiştir.
    Karar davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık iş sözleşmesinin işverence haklı nedene dayalı olarak feshedilip feshedilmediği noktasındadır.
    4857 sayılı Kanun"un 25/II. maddesinde, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84üncü maddeye aykırı hareket etmesi.e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması." hallerinde iş akdinin işverence haklı nedene dayalı olarak  feshedilebileceği düzenlenmiştir.
    Dosya içeriğinden, davacının 04/07/2008-12/03/2010 tarihleri arasında İdari İşler  Amiri olarak çalıştığı, yazılı fesih bildirimi yapılmadığı, işverenin savunmasında, davacının şirket bünyesinde bulunan ... Firmasının Müdürü ve aynı zamanda  davalı şirketin yönetim kurulu üyesi ... ile  tartıştığını, tartışmanın devamında  davacının Zafer Şen"in üzerine yürüdüğünü, çalışma arkadaşları tarafından davacının .... fiziki  müdahalede bulunmasının engellendiğini,  bu olayın ardından davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini ileri sürdüğü, davacıya tazminat ve alacaklarının ödendiği anlaşılmıştır.
    Somut olayda, işverence iş sözleşmesinin feshinin sataşma iddiasıyla haklı nedenle feshediliğinin ileri sürüldüğü, Mahkemece, haklı nedenle fesih yapılan hallerde işçiye tazminatlarının ödenmemesi gerektiği, tazminatların ödenmesinin feshin işverence geçerli sebeple yapıldığını gösterdiği, geçerli sebeple yapılan feshin yazılı olarak yapılmadığı, fesin sebebinin açık ve kesin olarak belirtilmediği gibi feshin geçerli nedenle yapıldığının da  işverence ıspatlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de, işverenin sataşma iddiasıyla haklı nedenle iş sözleşmesini feshettiği davacıya tazminatlarını ödemesinin sonuçlarının aleyhine yorumlanamayacağı, haklı sebeple yapılan feshin yazılı bildirim zorunluluğunun bulunmadığı gibi fesih nedeninin açık ve kesin olarak belirtilmesinin de gerekmediği, haklı sebeple yapılan feshin geçerli sebeple feshe dönüştüğü durumlarda da fesih bildiriminin yazılı yapılmasının ve fesih nedeninin açık ve kesin olarak belirtilmesinin aranmayacağı düşünülmeden, feshe konu sataşma eyleminin olup olmadığı araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yanlış yorum ve eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.04.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi