Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11201
Karar No: 2018/2784
Karar Tarihi: 09.04.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/11201 Esas 2018/2784 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar tarafından, davalılar aleyhine açılan davada; taşınmazlarında bulunan ağaçların kesilmesi ve geçit hakkının engellenmesi nedeniyle haksız tecavüze uğradıklarını belirterek tazminat talebinde bulunmuşlardır. Daha sonra ise davacılar, geçit hakkı istemişlerdir. Mahkeme, davacıların davasını kabul ederek geçit hakkı konusunda karar vermiştir. Ancak, kararın düzeltilerek onanması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak; Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi kararda açıkça belirtilmiştir.
14. Hukuk Dairesi         2015/11201 E.  ,  2018/2784 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 07.11.0213 gününde verilen dilekçe ile ecrimisil, meni müdahale ve geçit hakkı talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın geçit hakkı yönünden kabulü ile ecrimisil ve meni müdahale yönünden reddine dair verilen 12.03.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar ... ve ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili, davacılara ait 1052 ada 67 parsel sayılı taşınmazda bulunan ağaçların 7 sayılı parselin maliki Niyazi ve 8 sayılı parselin maliki ... tarafından kesilmek sureti ile müdahale edildiğini, davacının anayola ulaşımını 27 nolu parselden geçerek sağladığını ancak davalı ..." ın 27 parsel sayılı taşınmazı satın almasından sonra geçit hakkını kullanmasını engellediğini, bu nedenle öncelikle haksız tecavüzün men"i ve dava tarihinden geriye doğru her bir davacı için 1000" er TL tazminat ve 27 nolu davalı ..." ye ait parselden geçit hakkı istemiştir.
    Daha sonra ıslah dilekçesi veren davacılar vekili; bilirkişi raporunda belirtilen ..." ın maliki olduğu 7 parsel sayılı taşınmaz lehine geçit hakkı isteminde bulunmuştur.
    Davalılar ..., ... ve ... cevap dilekçesinde; 27 sayılı parseldeki diğer hissedarlarında davaya dahil edilmesini, 7 nolu parselin 6 nolu parsel ile birleştiği noktada sınırdaki kısmın istimlak bedelinin ödenmesi koşulu ile geçit tesisini kabul ettiklerini beyan etmişlerdir.
    Mahkemece davacıların davasının kabulü ile ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi, 7 parselden 14/07/2014 tarihli Harita ve Kadastro Mühendisi bilirkişi ... İmzalı bilirkişi raporunun krokisinde 1. Alternatif yol olarak belirtilen D harfi ile işaretli mavi taralı olarak gösterilen 163,26 m²" lik alana davacılar yararına geçit hakkı verilmesine, davacıların meni müdahale ve ecrimisil talebinin reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... ve ... temyiz etmiştir.
    1-... yönünden yapılan incelemede; davalı ..., dava konusu 1052 ada 7 sayılı parselin maliki olmadığı gibi davalı aleyhine açılan ecrimisil ve el atmanın önlenmesi talepleri de mahkemece reddedildiğinden davalı ..."ın hükmü temyizinde hukuki yararı olmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
    2-Dava, Türk Medeni Kanununun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması isteğine ilişkindir.
    Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Ancak, yararına geçit istenen taşınmaz paylı mülkiyete konu ise dava paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından açılabilir.
    Somut olayda; davacılara ait taşınmazın mutlak geçit ihtiyacı içerisinde olduğu, geçit alternatiflerinin değerlendirilerek en uygun alternatif üzerinden geçit hakkı tesis edildiği anlaşılmaktadır. Ne var ki, davacılara ait taşınmaz lehine davalıya ait taşınmaz aleyhine geçit tesisine karar verilmesi gerekirken davacılar lehine geçit tesisine karar verilmesi doğru görülmemiş ise de; bu husus kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK’ nın 438/7 maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ..." ın temyiz itirazlarının reddine, 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ..." ın temyiz itirazlarının kabulü ile; hüküm sonucunun 2. bendinde yer alan “davacılar yararına” ibaresi çıkarılarak “davacılara ait 1052 ada 67 parsel sayılı taşınmaz lehine” ibaresinin eklenmesi suretiyle düzeltilmesine, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve değiştirilmiş bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 09.04.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi