
Esas No: 2022/1772
Karar No: 2022/2693
Karar Tarihi: 21.02.2022
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/1772 Esas 2022/2693 Karar Sayılı İlamı
5. Hukuk Dairesi 2022/1772 E. , 2022/2693 K."İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... 3. Asliye Hukuk ile ... 2. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, trafik kazasından kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
... 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, davalı vekili aracılığıyla yasal süresinde usulüne uygun şekilde yetki itirazında bulunduğu, davalının yerleşim yerinin ... İli ... İlçesinde olduğu, davaya konu trafik kazasının Uşak ili sınırları içerisinde meydana geldiği, davalının süresi içinde yetki itirazında bulunarak genel yetki kurallarına uygun olarak yerleşim yeri olan ... Asliye Hukuk Mahkemesi’ni tercih ettiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce ise, davacının adresinin Merkezefendi/... olduğu, dava konusu uyuşmazlığın haksız fiilden meydana geldiği, HMK'nın 16. maddesi ile haksız fiilden doğan davalarda, dava konusu uyuşmazlığa ilişkin zarar görenin yerleşim yeri mahkemelerinin de yetkili olduğuna ilişkin düzenlemenin bulunduğu, davacı tarafından dava açma seçimlik hakkının kullanılarak davanın, yerleşim yeri adresinin bulunduğu ... Mahkemelerinde açıldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
6100 sayılı HMK'nın genel yetkiyi düzenleyen 6. maddesininin birinci fıkrasına göre; "Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir." Yine aynı Kanunun 16. maddesinde ise, "Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Kesin yetki halinin kuralının bulunmadığı ve birden fazla yetkili mahkemenin bulunduğu hallerde yetkili mahkemeyi seçme hakkı davacıya aittir. Davacı, kesin yetki kuralının bulunmadığı bir davayı yetkisiz bir mahkemede açmışsa, seçme hakkı itiraz eden davalıya geçer, davalının bildirdiği yetkili mahkemede davanın görülmesi gerekir.
Somut olayda, kaza Uşak İlinde meydana gelmiş olup, davalının yerleşim yeri .../..., davacının yerleşim yeri ise Merkezefendi/...’dir. Dolayısı ile, davacının birden çok mahkemenin yetkili olduğu ve kesin yetki kuralının bulunmadığı bu davada, HMK'nın 16. maddesindeki seçimlik hakkını, yerleşim yerinde dava açarak kullanmasının, genel yetki kuralına uygun olduğu anlaşılmakla, uyuşmazlığın ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce görülüp çözümlenmesi gerekir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddesi gereğince; ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 21/02/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.