Esas No: 2022/11214
Karar No: 2022/14250
Karar Tarihi: 16.11.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/11214 Esas 2022/14250 Karar Sayılı İlamı
10. Hukuk Dairesi 2022/11214 E. , 2022/14250 K."İçtihat Metni"
Bölge Adliye
Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi
No :
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince, istinaf isteminin esastan reddine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dosya kapsamı incelendiğinde, ilgili bölge adliye mahkemesi gerekçeli kararı ile davacı temyiz dilekçesi tebliğinin, davalı ...San. Tic. Ltd. Şti.’nin ticaret sicil adresinde numara belirtilmediği için adres yetersiz olduğundan iade gelmesi sonrası ilanen tebliğ ile yapıldığı anlaşılmaktadır.
7201 sayılı Tebligat Kanununun 12 ve 13 üncü maddelerine göre, tüzel kişilere tebligat yetkili temsilcilerine, bunlar birden fazla ise yalnız birine yapılır. Tebliğ yapılacak bu kişiler herhangi bir sebeple mutat iş saatlerinde iş yerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde, bu durum belirtilerek, tebliğ orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birisine yapılır.
Yine, 7201 sayılı Kanunun 35/4. maddesinde: “…Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır...” düzenlemesine yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 28. maddesinde “Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.
Yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya iş yeri de bulunamayan kimsenin adresi meçhul sayılır.
Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tespit edilir. Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir…” hususları düzenlenmiş olup, yapılan araştırmalardan sonra ilanen tebligatla ilgili işlemlerin nasıl yapılacağı da, Tebligat Kanunu'nun 29 ve 30. maddeleri ile ilanen tebligatın yapıldığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan Tebligat Tüzüğü'nün 46 ve 47. maddelerinde düzenlenmiştir.
Tebligat Kanunu'nun ilana ilişkin 28. maddesi ile Tebligat Tüzüğü'nün 46. maddesindeki hükümler gereği, çok yönlü araştırma (resmi ve hususi müessese ve dairelerden örneğin seçim kurullarından, vergi dairesinden) yapılarak, bundan sonuç alınamaması halinde ilanen tebliğe gidilmesi gerekir. İlanen tebligat, başvurulacak son yoldur. Bu nedenle adres araştırmasının geniş bir çerçeve içerisinde ele alınıp soruşturmanın çok yönlü yapılması zorunludur.
Belirtilen açıklamalar ışığında somut olaya dönüldüğünde, ilanen tebliğin, adresi meçhul kişiler hakkında uygulanması gerektiği ile tüzel kişilik kazanmış bir şirket yönünden ilanen tebliğin mümkün olmadığı dikkate alınarak, davalı ...San. Tic. Ltd. Şti.' nin ticaret sicil adresinin bulunduğu ne var ki bu adresin yetersiz olduğu anlaşılmakla, bölge adliye mahkemesince, ilgili şirketin ticaret siciline esas tüm evrakları ile özellikle adrese esas kayıtları incelenip gerektiğinde daha detaylı bir araştırma ile adres tespiti yoluna gidilerek, gerekçeli karar ile davacı temyiz dilekçesinin usulüne uygun tebliği ile temyiz süresi geçtikten, temyizin süresinde yapıldığı sonucuna varıldığı takdirde doğrudan gönderilmesi için, dosyanın mahalline (ilgili Bölge Adliye Mahkemesine) GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 16.11.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.