Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/263
Karar No: 2018/1182
Karar Tarihi: 19.02.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/263 Esas 2018/1182 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2018/263 E.  ,  2018/1182 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada Ağrı 3. Asliye Hukuk ile Ağrı Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, alacak istemine ilişkindir.
    Ağrı 3. Asliye Hukuk Mahkemesince; uyuşmazlığın kira sözleşmesinden kaynaklandığı gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesince ise davacı ile davalı arasında sürücülü araç kiralama hizmet alımı sözleşmesinin yapıldığı, yapılan ihale sonucunda bu sözleşmenin yapıldığı, sözleşme kapsamında davacı tarafından davacının temin ettiği sürücüler ile davacıya ait araçların davalı kurumun hizmetine tahsis edildiği, araç sürücülerinin hizmet ilişkisi gereği davacıya bağlı oldukları, ücret ve diğer giderlerinin davacı tarafından karşılandığı, araçların temizlik bakım gibi işlerinden davacı ve sürücülerin sorumlu olduğu anlaşılmaktadır. Tipik bir kira ilişkisinde olması gereken "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakması, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan bedeli ödemeyi üstlenmesi "şeklindeki asli unsurlardan " kiraya verenin bir şeyin kullanılması için kiracıya bırakması" unsuru taraflar arasındaki sözleşmede bulunmamaktadır. Çünkü halen davacı kendi çalıştırdığı sürücüler ile araçları üzerinde hakimiyet sağlamakta sadece davalı tarafa taşıma hizmeti vermektedir. Bu nedenle aradaki ilişkinin kira ilişkisi değil hizmet alımı ilişkisi olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nın 4/I-a maddesinde ise kiralanan taşınmazların, 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilâmsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, konuları ve değerlerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükmüne yer verilmiştir.
    Somut olayda, davacı, davalıya 2013 yılında doğrudan temin ihale usulü ile işlerini yapmak üzere araç kiraya verdiğini, aralarında yapmış bulundukları yazılı mukavele, sözleşme gereği davalının 2013 yılı için 5.565,00.-TL ödemesi gerekirken kurumun ödemediğini, davalının sözleşme gereği ödemeyi yapmadığını, defalarca alacağının ödenmesi için dilekçe vermesine rağmen kurumca hazırlanan belgedeki karar tarihi ile onay tarihinin bir birini tutmaması gerekçe gösterilerek alacağının ödenmediğini ve bakanlıktan görüş istediklerini bildirdiklerini, ancak bakanlığın sözlü olarak ödemesinde sakınca görülmediğini buna rağmen ödeme yapılmadığını, 19/02/2015 tarihinde Halk Sağlık Müdürlüğü Açık İhale usulü ile kendisinden kiralamış oldukları 14 araçtan birisinin 31-F-57 48 plaka sayılı aracının yakıttan dolayı arızalandığını, yakıtın kuruma ait olduğu için ve arızanın da yakıttan kaynaklandığını, aracının tamirini kendisinin yaparak faturaları ve belgeleri kuruma sunduğunu, tamir bedeli olan 2.796,60.-TL"nin kurumca ödenmediğini belirterek alacağı olan 8.334,60.-TL"lik alacağının davalı kurumdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Bu durumda; davanın, araç kiralama sözleşmesinden kaynaklandığı ve uyuşmazlığın çözümünde araç kira sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağı anlaşıldığından, sulh hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 19/02/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi