
Esas No: 2021/9309
Karar No: 2022/3557
Karar Tarihi: 03.03.2022
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2021/9309 Esas 2022/3557 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı imar uygulaması sırasında bedele dönüştürülen payına takdir edilen karşılığın arttırılması istemiyle açtığı davayı kaybedince Yargıtay'a temyiz etti. Yargıtay, bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu belirterek imar uygulamasının tapuya tescil edildiği tarih esas alınarak emsal alınacak taşınmazların satış tarihi itibariyle belirlenmesi gerektiğini, vekalet ücretinin maktu olarak hesaplanması gerektiğini ve dava açıldıktan sonra bedel düştüğünden davalı idare lehine vekalet ücreti takdir edilmemesi gerektiğini belirtti. 6745 sayılı Kanun'un 35. maddesi ile 2942 sayılı Yasaya eklenen geçici 12. maddesi uyarınca imar uygulamalarından doğan her türlü alacak ve bedel artırım davalarında taşınmazın değeri uygulamanın tapuda tescil edildiği tarih değerlendirme tarihi olarak esas alınarak tespit edilir. Geçici 6. maddesinin üçüncü, yedinci, sekizinci ve on birinci fıkra hükümleri de bu madde kapsamındaki davalar ve icra takipleri için de uygulanırken devam eden dava ve icra takipleri ise bu madde hükümlerine göre sonuçlandırılır.
Kanun Maddeleri:
- 6745 sayılı Kanun'un 35. maddesi
- 2942 sayılı Yasa'nın geçici 12. maddesi
- Geçici 6. maddesinin üçüncü, yedinci, sekizinci ve on birinci fıkra hükümleri.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki imar uygulaması sırasında bedele dönüştürülen davacı payına takdir edilen karşılığın arttırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, taraf vekillerince verilen dilekçeler ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, imar uygulaması sırasında bedele dönüştürülen davacı payına takdir edilen karşılığın arttırılması istemine ilişkindir.
Mahkemece uyulan bozma kararı uyarınca inceleme ve işlem yapılarak hüküm kurulmuş; karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Alınan rapor ve yapılan inceleme hüküm kurmaya elverişli değildir. Şöyle ki;
1-6745 sayılı Kanun'un 35. maddesi ile 2942 sayılı Yasaya eklenen geçici 12. maddesine göre imar uygulamalarından doğan idarelerin taraf olduğu her türlü alacak ve bedel artırım davalarında taşınmazın değeri; uygulamanın tapuda tescil edildiği tarih değerlendirme tarihi olarak esas alınmak ve o tarihteki nitelikleri gözetilmek suretiyle tespit edilir.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda değerlendirme tarihi olarak imar uygulamasının tapuya tescil edildiği tarih esas alınması gerekirken Encümen Karar tarihinin alınması doğru olmadığı gibi, emsal olarak incelenen 4 adet taşınmazdan ikisinin satış tarihleri değerlendirme tarihinden sonra olduğundan rapor hüküm kurmaya elverişli değildir.
Bu durumda; taraflara, dava konusu taşınmaza yakın bölgelerden ve değerlendirme tarihine yakın zaman içinde satışı yapılan benzer yüzölçümlü satışları bildirmeleri için imkan tanınması, lüzumu halinde re'sen emsal celbi yoluna gidilmesi, taşınmazın, değerlendirme tarihi itibariyle, emsal alınacak taşınmazın ise satış tarihi itibariyle imar ya da kadastro parselleri olup olmadığı ilgili Belediye Başkanlığı ve Tapu Müdürlüğünden
sorulması, ayrıca dava konusu taşınmazın; imar planındaki konumu, emsallere ve değerini etkileyen merkezi yerlere olan uzaklığını da gösterir krokisi ve dava konusu taşınmaz ile emsal taşınmazların resen belirlenen vergi değerleri ve emsal taşınmazların satış akit tablosu getirtilerek, dava konusu taşınmazın değerlendirmeye esas alınacak emsallere göre ayrı ayrı üstün ve eksik yönleri ve oranları açıklanmak suretiyle yapılacak karşılaştırma sonucu değerinin belirlenmesi bakımından, yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulu marifetiyle mahallinde keşif yapılarak alınacak rapor sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğinin düşünülmemesi,
2-20.08.2016 tarihinde kabul edilerek 07.09.2016 gün 29824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6745 sayılı Kanun'un 35. maddesi ile 2942 sayılı Yasaya eklenen geçici 12. maddesinin 2. fıkrası ile getirilen; ‘Bu Kanun'un geçici 6. maddesinin üçüncü, yedinci, sekizinci ve on birinci fıkra hükümleri, bu madde kapsamındaki davalar ve icra takipleri için de uygulanır. Devam eden dava ve icra takipleri ise, bu madde hükümlerine göre sonuçlandırılır.” hükmü uyarınca vekalet ücretinin de maktu olarak hesaplanması gerektiğinin düşünülmemesi,
3-Dava açıldıktan sonra yürürlüğe giren yasa düzenlemesi nedeniyle bedel düştüğünden reddedilen kısım üzerinden davalı idare lehine vekalet ücreti takdir edilmemesi gerektiğinin düşünülmemesi,
Doğru görülmemiştir.
Taraf vekillerinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle HUMK'un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harçlarının istenildiğinde iadesine, davacılardan peşin alınan temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine ve davalı idareden 397,80 TL temyize başvurma harcının alınmasına, 03/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.