Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3368
Karar No: 2022/3678
Karar Tarihi: 07.03.2022

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/3368 Esas 2022/3678 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılan vasi atanması istemine ilişkin davada, iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiştir. Mahkeme dosyayı incelerken, kısıtlının Pendik 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı ile vesayet altına alındığını ve vesayet dosyasının yetkisizlik kararı ile gönderildiği Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nce takip edildiğini belirlemiştir. Yerleşim yeri değişikliğine izin talebi olmadan yapılan adres değişikliğinin Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkisini değiştirmeyeceği ve dosyanın bu nedenle bu mahkemenin takip etmesi gerektiği karara bağlanmıştır. Sonuç olarak, Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yargı yeri olarak belirlenmiştir. Kanun maddeleri olarak;
- Türk Medeni Kanunu’nun 411. maddesi: Vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir.
- Türk Medeni Kanunu’nun 412. maddesi: Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilan olunur.
- 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri: Mahkemenin toplanması ve kararın oybirliği ile alınması, kararın gerekçesi ve tarafların yargı yolu açıklaması gibi hususları belirler.
- 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi: Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevi, yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklar
5. Hukuk Dairesi         2022/3368 E.  ,  2022/3678 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Vasi atanması istemine ilişkin olarak açılan davada, Bandırma Sulh Hukuk ile İstanbul Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Kısıtlı ..., Pendik 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 14/10/2011 tarih ve 2010/659 Esas, 2011/1366 Karar sayılı ilamı ile TMK'nın 405. maddesi gereğince kısıtlanmış, dosyanın yetkisizlik kararı ile gönderildiği Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 24/11/2020 tarihli kararı ile ...’ın vasilik görevinin devamına karar verilmiştir.
    Vasi adayı ... 15/10/2019 tarihli dilekçesi ile vasi olan ...’ın vasilik görevini yerine getirmediği için kısıtlıya kendisinin vasi olarak atanmasını ve bakımevine yatırılmasını talep etmiştir.
    Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nce, 04/08/2021 tarihli ek karar ile kısıtlının "... adresinde vasi ... ile birlikte yaşadığı gerekçesiyle vasi adayının adres değişikliği talebinin kabulüne, kısıtlının adresinin ...olarak değiştirilmesi işleminin onaylanmasına ve mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
    İstanbul Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce, kısıtlı ve vasinin talebi olmaksızın verilen adres değişikliğine izin ve yetkisizlik kararının geçerli olmadığı, TMK'nın 412/2. maddesine göre vesayet makamının izni olmadan yapılan adres değişikliğinin vesayet makamının yetkisini değiştirmeyeceği bu nedenle Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkili olduğu gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
    Türk Medeni Kanunu’nun 411. maddesine göre, vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir. Aynı Kanun’un 19/1. maddesi uyarınca yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. TMK’nın 412. maddesinde ise "Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilan olunur." hükmü yer almaktadır.
    Kısıtlının, Pendik 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 14/10/2011 tarih ve 2010/659 Esas, 2011/1366 Karar sayılı ilamı ile vesayet altına alındığı, vesayet dosyasının yetkisizlik kararı ile gönderildiği Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nce takip edildiği, kısıtlı ya da vasisinin yerleşim yeri değişikliğine izin talebi olmadan Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nce kısıtlının yerleşim yeri değişikliğine izin verilmesine ve dosyanın İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildiği anlaşılmakla vesayet dosyasının takibinde ve vasi adayının talebi ile ilgili karar vermekte Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi yetkilidir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesi'nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 07/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi