Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3503
Karar No: 2022/3670
Karar Tarihi: 07.03.2022

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/3503 Esas 2022/3670 Karar Sayılı İlamı

5. Hukuk Dairesi         2022/3503 E.  ,  2022/3670 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada İstanbul Anadolu 5. Tüketici ile Konya 2. Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    -KARAR-

    Dava; itirazın iptali istemine ilişkindir.
    İstanbul Anadolu 5. Tüketici Mahkemesince, icra dairesinin yetkisine itiraz etmeyen davalı borçlunun, itirazın iptali davasında mahkemenin yetkisine itiraz etmeye hakkının bulunduğu, davalı tarafın usulüne uygun ve süresinde yetki itirazında bulunduğu, taraflar arasında yazılı sözleşme sunulmadığı, davacının ikametgahının Çorlu olduğu, davalının ikametgahının ise Karatay/Konya olduğu, bu nedenle seçme hakkının davalı tarafa geçtiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Konya 2. Tüketici Mahkemesi'nce ise, davacı tüketici yönünden 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 73/5 maddesi uyarınca ikametinin bulunduğu İstanbul Anadolu mahkemelerinde dava açıldığı, davalı tarafın yetki itirazına istinaden yetkisizlik kararı verilmiş ise de davalının yerleşim yerinin kesin yetki oluşturmadığı, davacı tarafından seçimlik yetki hakkının İstanbul Anadolu Adliyeleri nezdinde kullanıldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Somut olayda, davacı vekili dava dilekçesi ile birlikte, müvekkili ile davalının turbo araç parçası alım satımı konusunda anlaşma sağladığını, bu anlaşmaya göre müvekkilinin, davalının göndereceği araç parçası olan turbo karşılığında davalının hesabına 10/08/2020 günü 6.800,00 TL parça bedeli ödediğini, ancak turbo parçasının mekanik hata nedeniyle çalışmadığı, parçanın bozuk olduğunun tespit edildiği, davalının ürünü teslim almasına rağmen müvekkilinin parasını iade etmediğini, bu nedenle hakkında icra takibi başlatıldığını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, her türlü fazlaya ilişkin hakkı saklı tutmak kaydı ile, davanın kabulüne, davalı-borçlu tarafından yapılan itirazın iptali ile takibin devamına, kötüniyetle itiraz eden davalının, alacağın %20’sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatı ödemesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 73. maddesinin beşinci fıkrasında "Tüketici davaları, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde de açılabilir." denilmekte ise de bu kural 6100 sayılı HMK’nın yetkiye ilişkin kurallarının yanında bir ek yetki kuralıdır.
    Bir davada, birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa, davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, o zaman seçme hakkı davalılara geçer.
    Dosya kapsamından, davacının yerleşim yerinin Çorlu/Tekirdağ olduğu, davalının yerleşim yerinin ise Selçuklu/Konya olduğu, tüketici mahkemesinde görülen davalarda yetki kesin olmadığından ve birden çok mahkemenin yetkili olduğu ve kesin yetki kuralının bulunmadığı bu davada, davacının yetkisiz olan İstanbul Anadolu 5. Tüketici Mahkemesinde davayı açtığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca seçme hakkı davalıya geçmiş ve davalı vekilince de süresinde ve usulüne uygun olarak Konya Mahkemelerinin yetkili olduğuna ilişkin itirazda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davanın Konya 2. Tüketici Mahkemesi'nde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun’un 36/3. maddesi gereğince Konya 2. Tüketici Mahkemesi'nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 07/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi