Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11832
Karar No: 2015/9985
Karar Tarihi: 26.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/11832 Esas 2015/9985 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka çalışanının emeklilik şartlarını yerine getirdiği için iş sözleşmesinin feshedildiği ve kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının kabul edildiği davada, yapılan bir temyiz başvurusu sonucunda, mahkemece hesaplama hatası tespit edilmiştir. Davacının çalıştığı dönemde cumartesi günleri çalışıp çalışmadığı ve hafta içi mesai saatleri ile ilgili kayıtların eksik olduğu belirtilerek, bu bilgilerin getirtilmesi ve hesaplama hatasının düzeltilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kararda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 74. maddesi açıklanmıştır.
7. Hukuk Dairesi         2015/11832 E.  ,  2015/9985 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasındaki dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi süresi içinde davalı vekili tarafından istenilmekle, duruşma için tebliğ edilen 26.05.2015 günü belirlenen saatte temyiz eden davalı ... Bankası A.Ş. vekili Av. .... ile karşı taraftan davacı ... vekili Av. ... geldi. Gelenlerin huzuru ile duruşmaya başlandı. Duruşmada hazır bulunan tarafların sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyadaki belgeler incelendi. Gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı vekili davacının davalı bankada çalışırken iş sözleşmesini yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getirmesi nedeni ile feshettiğini, çalıştığı süre içinde fazla mesai yaptığını, ancak haklarının ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretinin tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının emekli olmak için değil, başka yerde çalışmak için işten ayrıldığını, kötü niyetli olduğunu, kıdem tazminatına hak kazanamayacağını, fazla mesai yapılması yönünde verilen bir talimat olmadığını, kaldı ki ücrete fazla mesainin dahil olduğunu savunmuş ve davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının kabulüne dair kısmen kabul kararı verilmiştir.
    Fazla mesai ücreti konusunda taraflar arasında ihtilaf bulunmaktadır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacı tanık anlatımlarına göre davacının haftanın 5 günü 08.30-20.30 saatleri arasında günlük 1,5 saat ara dinlenme ile; ayda iki cumartesi günü 10.00-16.00 saatleri arasında yarım saat ara dinlenme ile 7,5 saat çalışarak aylık 41 saat fazla mesai yaptığı, fazla mesainin ücrete dahil olduğuna dair sözleşme hükmü nedeni ile yıllık 270 saatin mahsubu ile haftalık 4,5 saat fazla mesai yaptığı kabul edilerek fazla mesai ücreti hesap edilmiştir.
    Öncelikle belirtilmelidir ki, davacı vekili dava dilekçesinde davacının .. .. ... Şubesinde çalıştığı dönemde cumartesi günleri çalışmadığını beyan ve kabul ettiğinden talep aşılarak bu şubede çalıştığı dönem için cumartesi günleri çalışmış gibi hesaplama yapılması hatalı olmuştur.
    Öte yandan davacı vekilinin dava dilekçesindeki beyanları ve tanık anlatımları dikkate alındığında ... Şubesindeki cumartesi çalışmaları için Nilüfer Karakolu"ndan izin alındığı ya da bildirimde bulunulduğu anlaşıldığından ayda kaç cumartesi günü çalışıldığı .... Emniyet Müdürlüğü (veya Karakolu)"nden getirtilecek kayıtlara göre belirlenmelidir.
    Yine davacının ... Şubesinde çalışırken şubeyi güvenlik görevlisi ile birlikte açtığı ve kapattığı sabit olduğundan hafta içi mesai saatlerinin tespiti bakımından güvenlik sistem kayıtları getirtilmelidir. ... ... ... Şubesindeki mesai gün ve saatlerinin tespiti bakımından ise, davacının delil olarak dayandığı “balans raporları” getirtilmelidir.
    Yukarıda belirtilen eksikliklerin tamamlanmasından sonra davacının fazla mesai süresi ve ücreti varsa bu kayıtlara göre belirlenmeli, fazla mesai ücreti hesap edilirken şimdiki gibi yıllık 270 saat fazla mesainin ücrete dahil olduğu kabul edilmeli ve davalı yararına oluşan kazanılmış haklar ihlal edilmeden alacak hüküm altına alınmalıdır.
    O halde davalı vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, 1.100,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 26.05.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi