Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/8605
Karar No: 2021/1892

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/8605 Esas 2021/1892 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, bir iş kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalının hak sahiplerine verilecek tazminatın ve cenaze giderinin kurum tarafından karşılandığı durumlarda oluşacak zararın, işverenden talep edilebileceğini ve bu durumun 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 21. maddesi ile düzenlendiğini belirtmektedir. Kanunun birinci fıkrasına göre, iş kazası ve meslek hastalığı işverenin kusuru sonucu meydana gelmişse, sigortalıya veya hak sahiplerine yapılacak ödemelerin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin, işverenden talep edilebileceği açıklanmaktadır. Kanunun dördüncü fıkrası ise, üçüncü kişilerin kusuru sonucu meydana gelen iş kazalarında zararın yarısının ilgili kişilere rücu edilebileceğini belirtmektedir. Mahkeme ayrıca, uzman bir bilirkişi kurulundan alınacak kusur raporu sonucunda davalı işverenin tespit edilecek kusur oranına göre teselsül sorumluluğunun belirlenerek karar verilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan sebeplerle bozulması gerektiği sonucuna varılan mahkeme kararında, kanun maddeleri detaylı olarak açıklanmıştır.
10. Hukuk Dairesi         2020/8605 E.  ,  2021/1892 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    İnceleme konusu dosyada; 11.08.2015 tarihinde meydana gelen iş kazası nedeniyle vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelir ve cenaze gideri nedeniyle oluşan Kurum zararının tahsili talep edilmiş, dosyada alınan son kusur raporunda davalı işveren %80, sigortalı %20 oranında kusurlu bulunduğundan kusur raporu esas alınarak işverenin %80 oranında kusurlu olduğu değerlendirilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Kanunun 21 maddesidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu” başlığını taşıyan 21. maddesinin birinci fıkrasında, iş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine bu Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamının, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirileceği açıklanmıştır. Anılan Kanunun 21’inci maddesinin dördüncü fıkrası ise, üçüncü kişinin sorumluluğunu düzenlemekte olup; buna göre, iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan üçüncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara rücu edilebilecektir.
    Somut dosyada alınan 20.02.2017 ve 28.09.2016 tarihli kusur raporlarında işverene %80 kusur izafe edilerek %20 oranında da kaçınılmazlık olduğu belirtilmiştir. Son alınan raporda ise işveren %80, sigortalı %20 kusurlu bulunmuştur. Diğer yandan tazminat dosyasında alınan kusur raporunda işverene %80 kusur izafe edildiği, %20 kaçınılmazlık olduğunun belirtildiği, ceza dosyasında ise maden mühendisi ... asli kusurlu, nezaretçi ... asli kusurlu, usta ... asli kusurlu, postabaşı ... asli kusurlu, iş sağlığı uzmanı ... tali kusurlu bulunmuştur.
    Mahkemece tazminat dosyası ve ceza dosyası celp edilerek ve dosyalarda verilen kararlar ve taraflara verilen kusur oranları gözetilerek, kusur oran ve aidiyetini belirleyen alanında uzman bilirkişi kurulundan kusur raporu alınmalı, bu şekilde belirlenen kusur oranları sonucuna göre davalı işverenin teselsül sorumluluğu tespit edilip sonucuna göre karar verilmelidir.
    O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 22.02.2021  gününde oy birliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi