Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3092
Karar No: 2020/1684
Karar Tarihi: 18.06.2020

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2019/3092 Esas 2020/1684 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada asıl davanın kabulüne ve icra inkâr tazminatına hükmedilmesine, birleşen davanın ise reddine karar verildi. Ancak davacı birleşen dosya davalısı vekiline duruşma günü tebliğ edilmeden ve Yargıtay bozma ilamına karşı beyanı alınmaksızın bozmaya uyma kararı verildiği için adil yargılanma hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle hüküm bozuldu. 6100 sayılı HMK'nın \"Hukuki Dinlenme Hakkı\" başlıklı 27. maddesi, adil yargılanma hakkının hukuki dinlenme hakkı ile ilgili unsurlarını düzenlemektedir. Anayasa'nın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi de adil yargılanma hakkını düzenlemektedir. Bozma ilamına uyulmadan önce tarafların beyanlarının alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK'nın 27. maddesi, Anayasa'nın 36. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2019/3092 E.  ,  2020/1684 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi




    Yukarıda tarih ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün temyizen tetkiki davacı-birleşen dosya davalısı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl ve birleşen dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, asıl dava ödenmeyen iş bedelinin tahsili için başlatılan ilamsız icra takibine yapılan itirazın iptâli, takibin devamı, birleşen dava ise KDV indiriminden yararlanmak için düzenlenen fatura ve sevk irsaliyesi karşılığı alınan KDV iadesinden asıl dosya davacısına ödenen miktarın tahsili istemlerine ilişkindir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada asıl davanın kabulüne ve icra inkâr tazminatına hükmedilmesine, birleşen davanın ise reddine karar verilmiş, tavzih talebi kabul edilerek asıl davada verilen hüküm takip dosyası sebebi ile takibe konulan toplam alacak 110.471,06 TL’nin %40’ı oranında icra inkâr tazminatına hükmedilmesi şeklinde değiştirilmiş, karar ve tavzih kararı davacı birleşen dosya davalısı vekilince temyiz edilmiştir.
    Mahkemece yargılama yapıldıktan sonra 23.09.2014 tarih ve 2012/309 Esas, 2014/322 Karar sayılı karar ile asıl davanın reddine, birleşen davanın kabulüne karar verilmiş ve bu karar Dairemizin 29.03.2017 tarih, 2016/6175 Esas, 2017/1400 Karar sayılı kararı ile bozulmuş, mahkemece 10.12.2018 tarihli oturumda davalı birleşen dosya davacısı vekilinin duruşmaya geldiğini, bozma ilamının taraflara tebliğ edildiğini zapta geçirerek, bozma ilamına uyulmasına karar vermiş ve yargılamayı sonlandırarak yeniden hüküm kurmuştur.
    6100 sayılı HMK"nın “Hukuki Dinlenme Hakkı” başlığını taşıyan 27. maddesinde "(1) Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. (2) Bu hak; a)Yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, b)Açıklama ve ispat hakkını, c)Mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içerir." hükmü bulunmaktadır. Anayasa"nın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan hukuki dinlenme hakkı; tarafların usulüne uygun şekilde duruşmalara davet edilmesini zorunlu kılar. Aynı şekilde Yargıtay bozma ilamına karşı tarafların beyanlarının alınarak karar verilmesi de bu kapsamda değerlendirilmelidir.
    Somut olaya gelince; dosya kapsamında ve UYAP üzerinde yapılan incelemede duruşma günün davacı birleşen dosya davalısı vekiline tebliğine dair belge bulunmamaktadır. Bu durumda davacı birleşen dosya davalısı bozmadan sonra yapılan yargılamadan haberdar değildir. Davacı birleşen dosya davalısı vekiline duruşma günü tebliğ edilmeden ve Yargıtay bozma ilamına karşı beyanı alınmaksızın bozmaya uyma kararı verilmesi adil yargılanma hakkını ihlal edici nitelikte bulunmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; usulüne uygun şekilde taraflar duruşmalara çağrılarak ve bozma ilamına karşı beyanları alınarak bozma ilamı ile hükmün ortadan kalktığı da dikkate alınıp bozma ilamına uygun şekilde yeniden hüküm kurmaktan ibarettir. Adil yargılanma hakkını ihlal edecek şekilde duruşma günü tebliğ edilmeden ve davacı birleşen dosya davalısının bozma ilamına karşı beyanı alınmaksızın bozmaya uyma kararı verilmesi ve devamında davanın esası hakkında karar verilmesi doğru olmamış, diğer temyiz itirazları incelenmeksizin hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı birleşen dosya davalısı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacı birleşen dosya davalısının diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, ödenenden 5766 sayılı Kanun"un 11. maddesi ile yapılan değişiklik gereğince Harçlar Kanunu 42/2-d maddesi uyarınca alınması gereken 218,50 TL Yargıtay başvurma harcının mahsup edilerek, varsa fazla alınan temyiz harcının temyiz eden davacı-birleşen dosya davalısına iadesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 18.06.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi