Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4665
Karar No: 2016/1705

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/4665 Esas 2016/1705 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vakıf, davalı bankanın çalışan personelinin vakıf üyesi olduğunu ve sağlık giderlerinin ödemesinin bankanın sorumluluğunda olduğunu ileri sürerek, iflastan sonra doğan sağlık giderlerinin masa borcu kapsamında ödenmesini gerektiğini talep etmiştir. Mahkeme, davacının talebinin incelenmesinin iş mahkemesi görevi içinde kaldığına karar vererek, davayı görevsizlik nedeniyle usulden reddetmiştir. Dava dosyasının daha önce yapılan incelemelerinin doğrultusunda verilen karar temyiz edildiğinde, Daire kararı doğrultusunda davacının talebinin iş mahkemesi görevi içinde olduğu sonucuna varılmıştır. Gerekçe olarak, iflas tasfiyesi sırasında doğan alacakların masaya kaydının istenemeyeceği, bu alacakların iflas idaresince tam olarak ödenmesi gerektiği ve 506 sayılı SSK'nın geçici 20. maddesine göre tasfiyenin devamı sırasında oluşacak alacakların davacının vakıf olması nedeniyle iş mahkemesinde dava edebileceği belirtilerek, davacının talebinin iş mahkemesi görevi içinde olduğu vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanabilir: iflas tasfiyesi sırasında doğan alacakların masaya kaydının istenemeyeceği, bu alacakların iflas idaresince tam olarak ödenmesi gerektiği ve 506 sayılı SSK'nın geçici 20. maddesine göre tasfiyenin devamı sırasında oluşacak alacakların davacının vakıf olması nedeniyle iş mahkemesinde dava edebileceği.
23. Hukuk Dairesi         2015/4665 E.  ,  2016/1705 K.
"İçtihat Metni"



MAHKEMESİ : ....Asliye Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki kayıt kabul davasının bozma ilamına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde asıl ve birleşen davada davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.


Davacı vekili, müvekkili vakfın, kuruluş senedine göre davalı ....ı çalışan personelinin vakıf üyesi olduğunu, vakıf senedi kapsamında üyelerin sağlık giderlerinin ödenmesinden davalı müflis bankanın mesul olduğunu, davalı banka hakkında ... Asliye Ticaret Mahkemesince...tarihinde iflas kararı verildiğini, iflastan sonra doğan sağlık giderlerinin iflas ile sona eren edimlerden olmadığını, bu harcamalardan doğan müflis borçlarının masa borcu kapsamında ödenmesini gerektiğini, ileri sürerek bunun aksine alınmış iflas idaresi kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
....Ticaret Mahkemesi"nin... E. sayılı dosyası ile aynı konuda birden fazla başka mahkemede açılan dosyalarının birleştirildiği, yapılan yargılama sonucu mahkemenin ...tarih ... E. ... K. sayılı ilamı ile asıl ve birleşen davaların reddine dair verilen kararı davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine Dairemizin ...tarih ve ... E. ... K. sayılı ilamı ile masa alacaklarının iflastan önce doğmuş ve iflas masasına girebilecek alacaklar olduğu, bunların ödenmesinin ancak tasfiye sonunda ve kesinleşen sıra ve pay cetveline göre yapılacağı, masa alacaklarının ise iflas tasfiyesi sırasında doğan alacak olduğu, bunların masaya kaydının istenemeyeceği, bu alacakların iflas idaresince tam olarak ödenmesi gerektiği, bunlara ilişkin uyuşmazlıkların ait olduğu hukuki ilişki çerçevesinde giderileceği, 506 sayılı SSK"nun geçici 20. maddesine göre tasfiyenin devamı sırasında oluşacak alacakların davacının vakıf olması nedeniyle iş mahkemesinde dava edebileceğinin gözetilmediği gerekçesiyle bozulmuştur. Bozmadan sonra dava dosyası..... Asliye Ticaret Mahkemesi"nin ... E sayılı dosyasına kaydedilmiş ve dosyada bozmaya uyularak tefrik kararı verilmiştir.

Mahkemece iddia, savunma, dosya kapsamına göre, davacı yanın iflas tasfiyesinin sürdüğü dönemdeki alacaklara ilişkin olarak taleplerinin incelenmesi, talep niteliğine göre iş mahkemesinin görevi içinde kaldığı, görev konusunun HMK"nın 1 maddesi uyarınca kamu düzenine ilişkin olduğu ve HMK 115/1 maddesi gereğince yargılamanın her safhasında resen gözetilmesi gerektiğinden 506 sayılı SSK"nun 20.maddesi yoluyla 5510 sayılı yasanın 88.maddesi uyarınca davaya bakma görevinin İş Mahkemesine ait olduğu bu nedenle davacının davasının görev dava şartı nedeniyle usulden reddine, görevli mahkemenin İstanbul İş Mahkemesi olduğuna karar verilmiştir.
Kararı, asıl ve birleşen davada davalı vekili temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı doğrultusunda inceleme yapılıp hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, bozmanın kapsamı dışında kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazları incelenemeyeceğine göre, asıl ve birleşen davada davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, asıl ve birleşen davada davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, .. tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi