22. Hukuk Dairesi 2019/5796 E. , 2019/21981 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : TAZMİNAT
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 01/11/1977 tarihinde ... Belediyesinde elektrik dağıtım işinde çalışmak üzere, emekli sandığına tabi olarak işe başladığını, daha sonra elektrik işlerinin Türkiye Elektrik Kurumuna devrolmasıyla birlikte müvekkilinin de bu kuruma devrolduğunu, daha sonra davacının memur kadrosunun çalıştığı kurum tarafından işçi kadrosuna dönüştürüldüğünü ve 01/03/1985 tarihinden sonraki çalışmalarını işçi olarak devam ettirdiğini, 12/12/2012 tarihinde emekli olmak amacıyla çalıştığı işyerinden ayrılarak emekli olduğunu, davalı şirket tarafından kıdem tazminatı ödenirken emekli sandığına tabii olarak çalıştığı sürelerin dikkate alınmadığını bu nedenle eksik ödenen kıdem tazminatının ödenmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, işçilikte geçen sürenin ödendiğini ancak memuriyette geçen dönem için Emekli Sandığınca ikramiye olarak ödenmesi gerektiğini ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Kıdem tazminatı tavanı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
Mülga 1475 sayılı İş Kanunu"nun 14. maddesinde, “Toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez” şeklinde kurala yer verilmiştir. Belirtilen üst sınır, “genel tavan” olarak adlandırılabilir. En yüksek devlet memuru da Başbakanlık Müsteşarı olduğundan genel tavan, bu görevdeki kişinin emekliliği halinde Emekli Sandığınca ödenecek olan bir yıllık ikramiye oranını geçemeyecektir.
Genel tavan, iş sözleşmesinin feshedildiği andaki tavandır. Süreli fesih halinde sürenin son bulduğu tarih tavanın tespitinde dikkate alınır. İstirahat raporu içinde iş sözleşmesinin işverence feshi halinde ise, rapor bitimi tarihi feshin yapıldığı tarih sayılacağından, bu tarihteki tavan gözetilmelidir. İşverence ihbar süresi tanınmaksızın işçinin iş sözleşmesinin feshine rağmen ihbar tazminatının ödenmemiş olması durumunda, önel süresi içinde meydana gelen tavan artışından işçinin yararlanabileceği Dairemizce kabul edilmektedir.
Özel tavan ise mülga 1475 sayılı Kanun"un 14/6. maddesinde öngörülmektedir. Buna göre, işçinin iş sözleşmesinin yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanması ve Emekli Sandığına tabi olarak hizmetlerinin bulunması durumunda, son kamu kurumu işverenince Emekli Sandığına tabi hizmetleri için ödenmesi gereken kıdem tazminatı tutarı, anılan kanun hükümlerine göre ödenmesi gereken emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktarı geçemez. Bir başka anlatımla işçiye ödenmesi gereken kıdem tazminatı tutarı o işçinin Emekli Sandığına tabi hizmetleri karşılığında kendisine ödenmesi gereken emeklilik ikramiyesini aşamaz. Bu özel tavan, işçinin yaşlılık veya malullük aylığının başlangıç tarihi esas alınarak belirlenir. Dairemizin istikrar kazanmış olan uygulaması bu doğrultudadır.
Somut olayda davacı, işyerinin unvanları değişse de aynı işyerinde 01.11.1977 - 01.03.1985 tarihleri arasınde memuriyet 01.03.1985 - 12.12.2012 tarihleri arasında da işçi olarak çalıştığı konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Mahkemece tüm süre işçilikte geçmiş kabul edilerek fark kıdem tazminatına hükmedilmesi yukarıda açıklanan özel tavan dikkate alınmaması sebebiyle isabetsiz olmuştur. Bu durumda memuriyette geçen dönem için hesaplama yapılırken; kıdem tazminatı olarak ödenmesi gereken miktar, emekli ikramiyesi olarak ödenmesi gerekenden daha fazla olamayacağı dikkate alınıp, gerektiğinde bu tutarın Sosyal Güvenlik Kurumu"ndan da sorularak alınacak yanıt ve hesaplamalara göre karar verilmesi gerekir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.12.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.