Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3044
Karar No: 2015/9589
Karar Tarihi: 21.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/3044 Esas 2015/9589 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarının ödenmediği iddiasıyla tespit davası açmıştır. Mahkeme, işçinin çalışmasının sona erdiği ve iddia edilen ödemelerin yapılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak işyeri kayıtlarındaki çelişkiler nedeniyle davacının çalıştığı işyerleri ile ilgili kayıtların istenmesi ve bankadan alınacak güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 31. maddesi uyarınca mahkemenin davayı aydınlatma ödevinin bulunduğu vurgulanarak kararın bozulması ve yeni delillerin incelenmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri: HMK 31. Madde
7. Hukuk Dairesi         2015/3044 E.  ,  2015/9589 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Tespit

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, davacının davalı işverene ait işyerinde 1995 yılı Mart ayından itibaren çalışmakta iken 23.05.2012 tarihinde hizmet akdi feshedilmediği ve çalışmasına devam ettiği halde banka hesabına 10.000,00 TL kıdem tazminatı, 1.350,00 TL ihbar tazminatı ve 10.000,00 TL fazla çalışma ücreti adı altında para yatırıldığını davalı işverenin bildirimi üzerine öğrendiklerini, davalı işverenin daha sonra sözü edilen tutarların banka hesabına yanlışlıkla yatırıldığını ve davacının muhasebeci ile giderek banka hesabından çektiği parayı kendisine iade etmesini istediğini, bankanın ... ... Şubesine muhasebeci ile giderek belirtilen tutarların çekilip davalı şirketin muhasebecisine davacı tarafından iade edildiğini ileri sürerek iş akdinin feshedilmediğinin ve akdin feshine bağlı bu alacakların ödenmediğinin tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının davayı açmakta hukuki yararının bulunmadığını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, davacının davalı işverene ait işyerindeki çalışmasının 11.08.2011 tarihinde son bulduğu ve iddia edildiği gibi çalışma sürerken yapılmış bir ödemenin söz konusu olmadığı, buna karşın paranın aynı gün çekilip iadesinin sağlandığı iddiasının da mevcut kanıtlar ışığında kabule değer bulunmadığı gerekçeleriyle tespit istemiyle açılan davanın reddine karar verilmiştir.
    Taraflar arasında davacının iş akdinin feshedilip edilmediği ile davacıya ait banka hesabına yatırılan ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla çalışma alacağının gerçekte ödenip ödenmediği uyuşmazlık konusudur.
    Davacı vekili aşamalardaki dilekçelerinde ilgili banka şubesinin kamera kaydı görüntülerinin getirtilmesini talep ettiklerini ancak talebin mahkcemece karşılanmadığını ileri sürmüştür. Mahkemece davacının bu talebi üzerinde durulmamış, bu konuda olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemiştir. Mahkemece davacının iş sözleşmesinin 11.08.2011 tarihinde sonlandığı kabul edilmiş ise de hizmet döküm cetveli incelendiğinde bu tarihten sonra davacının üç ayrı işyerinden çalışmasının kuruma bildirildiği görülmüştür. Davacının davalı işyerindeki çalışması süresince, çalışmalarının değişik işverenlerin işyeri sicil numaraları üzerinden kuruma bildirildiği, davalının Aşamalarda dosyaya sunduğu dilekçelerinde davacının hizmet akdinin devam ettiği, 30.9.2011 tarihinde işten çıkarıldığı, 11.8.2011 tarihinde istifa ettiği şeklinde çelişkili beyanlarda bulunduğu görülmekle davacının 11.08.2011 tarihinden sonra da davalı işyerinde çalışıp çalışmadığı konusunda tereddüt oluşmuştur. Bu nedenle HMK 31.maddesi uyarınca hakimin davayı aydınlatma ödevi kapsamında, uyuşmazlık konusu 22.8.2011-15.7.2012 tarihleri arasındaki dönem için davacı adına çalışma bildirilen ..., ..., .... sicil no"lu işyerleri ile ilgili kayıtlar .... İl Müdürlüğünden getirtildikten sonra bu işyerlerini işleten işverenler ilgili şirket ise şirketlerin ortakları, temsilcileri, faaliyet konuları, faaliyet adresleri gibi bilgiler ilgili .. ... Müdürlüğünden istenerek söz konusu işyerlerinin davalı ile bağlantıları olup olmadığı tespit edilmelidir. Ayrıca davacının da talep ettiği üzere paranın çekildiği ilgili banka şubesinden 23.5.2012 tarihli güvenlik kamerası kayıtları da istenerek davacının iş akdinin hangi tarihte, ne şekilde sonlandığı, hesabına yatırılan paranın işverene iade edilip edilmediği hakkında karar verilmelidir. Yukarıda özetlenen maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olmuştur.
    O halde davacı vekilinin bu yöne ilişkin temyiz itirazı kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 21.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi