Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/24312
Karar No: 2019/21969
Karar Tarihi: 02.12.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/24312 Esas 2019/21969 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı şirkette çalışırken hafta tatillerinin kullandırılmaması ve ulusal bayramlarda çalıştırılmasına rağmen ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshetmiş ve kıdem tazminatı, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ile hafta tatili ücretlerinin davalıdan tahsil edilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davalı şirketin kıdem tazminatı ve fazla çalışma alacaklarını ödememesi sebebiyle hafta tatili ve ulusal bayram ile genel tatil alacaklarını kısmen kabul etmiş, ancak kıdem tazminatı alacağı reddedilmiştir. Temyiz incelemesinde ise, davacının talep ettiği alacakların ücret içerisinde değerlendirilmesi ve iş akdinin haklı nedenle feshedilmiş olduğu kabul edilerek kıdem tazminatı talebinin kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi, işçinin haklı nedenle derhal feshedebileceği durumları belirlemekte olup, 24/II-e maddesi uyarınca ücretin ödenmemesi durumunda işçinin feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Alacakların ücret içerisinde değerlendirilmesi ise, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ücretin yasal veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmesi veya ödenmesi süresi belirli olsun veya olmasın işçinin feshe haklı sebep oluşturacak şekilde ücret alacaklarını ödenmemiş olması halinde feshin geçerli sayılabileceği ifade edilmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2016/24312 E.  ,  2019/21969 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin davalı şirkette 26/06/2012 tarihinde çalışmaya başladığını, davalı şirket tarafından müvekkiline fazla çalışma ücretinin ödenmemesi, hafta tatillerinin kullandırılmaması, ulusal ve dini bayramlarda çalıştırılmasına rağmen bu ücretlerinin de ödenmemesi nedeni ile noterden ihtarname çekerek iş akdini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ile hafta tatili ücretlerinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı cevap dilekçesi ile; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere dayanılarak, yazılı gerekçeyle davacının kıdem tazminatı, fazla çalışma alacaklarının reddine, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil alacaklasının ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1- Taraflar arasında davacının kıdem tazminatı alacağına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İşverene ait bir ya da birkaç işyerinde belli bir süre çalışmış bir işçinin, işini kaybetmesi halinde işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerine sağladığı katkı göz önüne alınarak, geçmiş hizmetlerine karşılık işveren tarafından işçiye kanuni esaslar dahilinde verilen toplu paraya “kıdem tazminatı” denilmektedir. Kıdem tazminatının koşulları, hesabı ve ödeme şekli doğrudan İş Kanunlarında düzenlenmiştir. Kıdem tazminatı, feshe bağlı haklardan olsa da, iş sözleşmesinin sona erdiği her durumda talep hakkı doğmamaktadır.
    Somut olayda, davacı davalıya karşı keşide etmiş olduğu 22/05/2015 tarihli ihtarname ile, fazla çalışma alacaklarının ödenmediği, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma yaptığı halde çalışması karşılığı olan ücretlerinin ödenmediği, kendisine mobbing uygulandığını ileri sürerek işçilik alacaklarının kendisine ödenmesini talep etmiş, dava dilekçesinde de hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ve fazla çalışma alacakları ile kıdem tazminatı alacaklarınını talep etmiştir. Davalı ise davacının fesih gerekçesinde belirttiği hususlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürmüştür. Mahkemece; 4857 sayılı iş Kanunun 24.maddesinend "İşçinin Haklı Nedenle Derhal Feshi" hususu düzenlenmekte olup, 24/II-e maddesi uyarınca "İş veren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmek veya ödenmesi süresi belirli olsun veya olmasın işçi, iş sözleşmesinin süresinin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir" hükmü mevcuttur. Ücretin ödenmediğinden söz edebilmek için işçinin yasa ya da sözleşme ile belirlenen ücret ödeme döneminin gelmiş olması ve işçinin bu ücrete hak kazanması gerekir. 4857 sayılı İş Kanunun 24.maddesinin II numaralın bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı nedenle fesih imkanı bulunmaktadır. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde feshin haksız olduğu kanaatine varılmıştır.” gerekçesi ile davacının kıdem tazminatı alacağının reddine karar verilmiştir.
    Ancak dosya kapsamında yapılan incelemede, davacının keşide etmiş olduğu ihtarname ile işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürdüğü ve davacınınn hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının bulunduğu ve mahkemecede hüküm altına alındığı anlaşıldığından ve kabul edilen bu alacaklarda ücret içerisinde değerlendirilmesi gerektiğinden davacının iş akdini feshinin haklı nedene dayalı olduğunun ve kıdem tazminatı alacağına hak kazandığının kabulü gerekir. Yerel mahkeme yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi