23. Hukuk Dairesi 2015/3139 E. , 2016/1685 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : ... Asliye Ticaret Mahkemesi
1-7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi, "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır" hükmünü; tebliğ tarihinde yürürlükte bulunan Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik"in 30. maddesinde ise; " Adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir." hükmüne yer verilmiştir.
a) Somut olayda, gerekçeli karar davacılardan ...... ve ....."a Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi uyarınca tebliğ edilmiş ise de tebligat mazbaatalarında, Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi ile Yönetmeliğin 30. maddesi uyarınca, muhatabın adreste bulunmama sebebini beyan eden komşuların imzası alınmadığı gibi imzadan imtina ettikleri de belirtilmediğinden, yapılan tebligatlar usulsüzdür.
b)Gerekçeli karar, davacı ......"na Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi uyarınca tebliğ edilmiş ise de tebligat mazbaatalarında, Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi ile Yönetmeliğin 30. maddesi uyarınca, muhatabın sorulduğu komşunun adı ve soyadı yazılmadığı gibi, imzadan imtina edip etmediği ve muhatabın adreste bulunamama sebebi de açıklanmadığından, yapılan tebligat usulsüzdür.
c)7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 16. maddesi, “Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır." hükmünü; Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 25. maddesi, "Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır." hükmünü içermektedir. Bu madde hükümlerinde muhatabın bulunmama nedeninin araştırılması ve tebliğ belgesinde gösterilmesi gerektiğine yönelik bir düzenleme getirilmemiş ise de, önce muhatabın aranması, muhatabın tevziat saatinde o yerde bulunmadığının ancak aynı gün tevziat saatinden sonra döneceğinin tespiti halinde kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine tebligatın yapılması gerekmektedir.
Tebligat Kanunu"nun 20. maddesinde, tevziat saatinde o yerde bulunmayıp, aynı gün tevziat saatinden sonra dönmeyeceği belirlenen muhataplar için "13, 14, 16, 17 ve 18. maddelerinde yazılı şahıslar, kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka yere gittiğini belirtirlerse; keyfiyet ve beyanda bulunanın adı ve soyadı tebliğ mazbatasına yazılarak altı beyan yapan tarafından imzalanır ve tebliğ memuru tebliğ evrakını bu kişilere verir. Bu kişiler tebliğ evrakını kabule mecburdurlar. Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 21. maddeye göre yapılır. Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18. maddelerinde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır. "hükmüne; Yönetmeliğin 29. maddesinde, "21, 22, 23, 25, 26 ve 27. maddelerde yazılı kişiler, tebliğ yapılacak olanın geçici olarak başka yere gittiğini belirtirlerse, tebliğ memuru, muhatabın hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığını, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatını tebliğ tutanağına yazar. Tebliğ tutanağını beyanda bulunana imzalattırır ve tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunana verir. Bu kişiler tebliğ evrakını kabule mecburdurlar. Bu kişilerin beyanlarını imzadan kaçınmaları veya tebliğ evrakını kabul etmemeleri durumunda, tebliğ memuru bu hususu tutanağa yazar, imzalar ve tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti üyesinden birine ya da kolluk amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve teslim ettiği kişinin adresini içeren ihbarnameyi gösterilen adresin kapısına yapıştırır." hükmüne yer verilmiştir.
Dosya kapsamından, gerekçeli kararın davacı...."a, muhatabın bulunmaması sebebiyle aynı konutta birlikte ikamet ettiğini beyan eden kardeşi imzasına tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Gerekçeli kararın tebliğine ilişkin belgede muhatabın hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığına ilişkin anılan 20. ve 29. madde hükümlerinde aranan bir açıklamaya yer verilmediği gibi, muhatabın evine aynı gün döneceğine ilişkin anılan 16 ve 25. madde hükümleri bakımından gerekli olan bir tespite de yer verilmediği görülmüştür. Tebligat Kanunu"nun tevziat saatinde o yerde bulunmayıp, aynı gün tevziat saatinden sonra dönmeyeceği belirlenen muhataplar için düzenleme içeren 20. ve Yönetmeliğin 29. maddesinde aranan, anılan belirlemeye ilişkin bir açıklama da tebliğ belgesinde bulunmamaktadır. Bu tebligat, Tebligat Kanunu"nun 16, 20; Yönetmeliğin 25, 29 maddeleri hükümlerine uygun yapılmış değildir.
Gerekçeli kararın yukarıda isimleri yazılı davacılara usulüne uygun şekilde tebliğ edilip, yasal temyiz süresinin beklenmesi ve temyiz halinde temyiz dilekçesinin davalı vekiline Tebligat Kanunu ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak tebliği,
2-Gerekçeli kararın; davacı ....."a tebliğine ilişkin tebliğ belgesine rastlanmamış olup, adı geçen davacı ile ilgili PTT veri tabanından alınan sorgulama raporunun eklenmesiyle yetinildiği görülmüştür.
Gerekçeli karar, adı geçen davacıya tebliğe çıkarılmış ise tebliğ belgesinin dosya içerisine konulması, temin edilemez ise posta idaresi ile yazışma yapılarak tebliğ tarihinin araştırılarak tespiti, tebliğe çıkarılmamışsa 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ...tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun tebliği ile temyiz süresinin beklenmesi ve temyiz edilmesi halinde temyiz dilekçesinin davalı vekiline tebliğ edilerek temyize cevap süresinin beklenmesi, temyiz edilirse temyiz dilekçesinin eklenmesi,
3-Gerekçeli karar başlığında gösterilmeyen, ancak dosyada asli müdahale istemiyle dilekçe sunduğu anlaşılan Aykut Pehlivanoğlu ve Necati Dilsiz"e gerekçeli kararın tebliğ edildiğine ilişkin belgeye dosyada rastlanılamadığından, adı geçen asli müdahillere yerel mahkeme hükmü tebliğ edilmiş ise tebliğ belgesinin dosyaya konulması, temin edilemezse mahkeme ve posta idaresi kayıtlarından araştırılarak tebliğ tarihinin tespiti, tebliğe çıkarılmamışsa 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve 25.01.2012 tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun tebliği ile temyiz süresinin beklenmesi ve temyiz edilmesi halinde temyiz dilekçesinin davalı vekiline tebliğ edilerek temyize cevap süresinin beklenmesi,
4- Heyetçe incelenmesine gerek görülen, Ankara ...Noterliği"nin ... tarih ve ,... yevmiye, ... tarih ve 15968 no"lu ihtarnamelerinin tebliğ tarihini içeren tebliğ belgelerinin, asıllarının ya da onaylı örneklerinin, davacılardan veyahut ilgili noterlikten istenilerek dosya içerisine konulması,
İçin dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, ... tarihinde oybirliğiyle karar verildi.