
Esas No: 2016/19685
Karar No: 2017/4858
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/19685 Esas 2017/4858 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece karşılıklı açılan boşanma davalarında yapılan yargılama sonunda, mahkeme ilk kararında, erkeğin boşanma davasının reddine, kadının boşanma davasının ise kabulü ile tarafların boşanmalarına, kadın yararına nafakalara ve tazminatlara karar verilmiştir. Hüküm davalı-karşı davacı erkek taratfından her iki dava yönünden temyiz edilmiştir. Dairemizin 2015/6821 esas, 2015/21201 karar sayılı ilamı ile; "davalı-karşı davacı erkeğin bağımsız konut sağlamadığı, davacı-karşı davalı kadının ise, davalı-karşı davacı eşine ve ailesine hakaret ve beddua ettiği anlaşıldığı, gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-karşı davalı kadın eşine nazaran daha kusurlu olup, davalı-karşı davacı erkeğin boşanma davası yönünden Türk Medeni Kanununun 166/2. maddesinde yer alan koşullar gerçekleştiği, hal böyle iken, davalı-karşı davacı erkeğin karşı boşanma davasının da kabulü gerekirken, yetersiz gerekçe ile reddi doğru olmadığı gerekçesiyle temyiz edilen hükmün bozulmasına ve bozma sebebine göre, yeniden hüküm kurulması gereken davacı-karşı davalı kadının boşanma davası ve sair yönlere ilişkin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına” karar verilmiştir.
Mahkemece bozma ilamına uyulmuş ancak mahkemece "davalı-karşı davacı erkek tarafından açılan boşanma davasının Türk Medeni Kanununun 166/2 maddesi gereğince kabulü gerekmesine rağmen taraflar kadının açtığı davanın kesinleşmesi üzerine 02/03/2015 tarihinde boşanmış ve evlilik sona ermiş olduğundan, davalı-karşı davacı erkek tarafından açılan ve kabulü gereken boşanma talebi hakkında evlilik sona erdiğinden karar verilmesine yer olmadığına" karar verilmiştir.
Dairemizin 2015/6821 esas, 2015/21201 karar sayılı bozma ilamı ile hüküm tamamen ortadan kaldırılmış olup, kesinleşen bir karar bulunmamaktadır. Davacı-karşı davalı kadının boşanma davası kesinleşmemiştir. O halde bozma ilamında belirtildiği üzere tarafların boşanma davaları hakkında yeniden hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre erkeğin sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 26.04.2017(Çrş.)