Esas No: 2022/1929
Karar No: 2022/2505
Karar Tarihi: 28.04.2022
Danıştay 12. Daire 2022/1929 Esas 2022/2505 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2022/1929 E. , 2022/2505 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1929
Karar No : 2022/2505
DAVACILAR : 1- … Sendikası
2- …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Bakanlığı - ANKARA
DAVANIN KONUSU : 25/08/2021 tarih ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin "Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar" başlıklı Üçüncü Kısımının "Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı Üçüncü Bölümünün "Tabip dışı personelin ek ödemelerinin aylıklarla birlikte ödenmesi başlıklı 4. maddesinin başlığında ve içeriğinde yer alan "tabip dışı" ibaresinin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hakimi …'ün açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
1. Davacılardan …, … Sendikasının imza ve temsile yetkili Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda … Devlet Hastanesinde tabip olarak çalışan kamu görevlisidir.
2. 25/08/2021 tarih ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin "Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar" başlıklı Üçüncü Kısımının "Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı Üçüncü Bölümünün "Tabip dışı personelin ek ödemelerinin aylıklarla birlikte ödenmesi başlıklı 4. maddesinin başlığında ve içeriğinde yer alan "tabip dışı" ibaresinin iptaline karar verilmesi istemiyle bakılmakta olan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3. maddesinde; idari davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı, dilekçelerde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin gösterileceği, dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği, dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı belirtilmiştir.
Öte yandan; 2577 sayılı Kanun’un 14. maddesinin üçüncü fıkrasının (g) bendinde, dilekçeler üzerinde bu Kanun’un 3. maddesine uygun olup olmadığı yönünden inceleme yapılacağı, 15. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, 3. maddeye uygun olmayan dava dilekçesinin, otuz gün içinde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere reddedileceği kurala bağlanmış, aynı maddenin beşinci fıkrasında ise, dilekçenin reddedilmesi üzerine yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde davanın reddedileceği düzenlemesine yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dava dilekçesi ve eklerinin incelenmesinden; dava dilekçesinde davacı olarak, bir sendika bir de gerçek kişinin gösterildiği, dava dilekçesi ekinde sunulan vekaletnamenin ise, sendika yetkilisi ve temsilcisi sıfatıyla düzenlendiğinin görüldüğü, davacı olarak belirtilen gerçek kişi tarafından avukata verilmiş şahsi bir vekaletnamenin bulunmadığı, ayrıca dilekçede, iptali istenilen düzenleyici işlemin tabipler yönünden her ay uygulanmakta olduğu belirtilmekle birlikte, 25/08/2021 tarihinde yayınlanmış olan düzenlemeye ilişkin olarak sendika açısından uygulama işlemi bulunup bulunmadığı önem arz ettiği halde, sendikanın bu konuda davalı idareye başvuruda bulunarak bir işlem tesis ettirip ettirmediği hususunun belirsiz bırakıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; gerçek kişiye ait vekaletname eksikliğinin giderilmesi ve dava konusu Toplu Sözleşme hükmüne yönelik olarak Sendika tarafından davalı idareye başvuruda bulunularak bir uygulama işlemi tesis ettirilmiş ise bu işlemin dilekçeye eklenmesi, herhangi bir işlem tesis ettirilmemiş ise de bu hususun açıklığa kavuşturulması gerektiğinden, mevcut haliyle dava dilekçesi 2577 sayılı Kanun'un 3. maddesine uygun bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 3. maddesi hükmüne uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN, aynı Kanun'un 15. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 (otuz) gün içinde belirtilen noksanlar tamamlanarak yeniden dava açmakta serbest olmak üzere REDDİNE;
2. 2577 sayılı Kanun'un 15. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yeni dilekçe düzenlenerek açılacak dava için ayrıca harç alınmamasına;
3. Yeniden verilen dilekçede de aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde, 2577 sayılı Kanun'un 15. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca davanın reddedileceği hususunun davacılara bildirilmesine;
4. Dava dilekçesinin yenilenmemesi halinde, yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına ve posta gideri avansından artan tutarın davacılara iadesine, 28/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.