Esas No: 2018/398
Karar No: 2022/1944
Karar Tarihi: 28.04.2022
Danıştay 13. Daire 2018/398 Esas 2022/1944 Karar Sayılı İlamı
13. Daire 2018/398 E. , 2022/1944 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2018/398
Karar No:2022/1944
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 29/05/2015 tarih ve saat 8:00-9:35 saatleri arasında yayımlanan …isimli programda kullanılan ifadeler nedeniyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan “Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz.” kuralının tekraren ihlâl edildiğinden bahisle aynı Kanun'un 32. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 13.601,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (Üst Kurul) … tarih ve … no'lu toplantısında alınan 84 sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen … tarih ve E:… , K:… sayılı kararda; dava konusu programda, ''işte ...'ın yok dediği silahlar, ...in manşetiydi. MİT tırlarının savcılık emriyle Jandarma güçleri tarafından durdurulduğu görüntüler daha önce medyada yayınlanmıştı. 'Jandarma tırları durdurdu' diye bir başlık. Çelik kutular açıldı.... tarafından ele geçirilen görüntülerde çelik kutuların yetkililer tarafından nasıl açıldığı yer aldı. Silahlar ortaya çıktı. Üç kamera tarafından yapılan çekimlerle açılan çelik kutuların içinde çok sayıda silah ve mühimmat olduğu ortaya çıktı. MİT tırlarının içinde yapılan çekimlerde kutulardaki silahların ve mühimmatların seri numaraları açıkça görülüyordu. 19 Ocak 2014'te ihbar üzerine durdurulan tırların görüntülerine ... ulaştı. 1000 havan, 1000 top mermisi, 50000 makinalı tüfek mermisi, 30000 ağır silah mermisi çıkmış, silah dökümü buymuş sevgili izleyiciler. ... Savcılığı bir ihbar üzerine böyle yapmıştı. Olayın medyaya yansıması üzerine dönemin Başbakanı ... ve İçişleri Bakanı ... tırların hükümetin bilgisi dahilinde Suriye'deki Türkmenlere gıda yardımı götürdüğünü savundu. ...in ele geçirdiği görüntüler o tırların Suriyedeki iç savaşta kullanılacak silah ve askeri malzeme taşıdığını ortaya çıkardı diyor...patlaması hâlinde bir şehri yok edecek kadar silah bu ülkenin havalimanına gizlice indiriliyorsa...komşudaki savaşlardan birine destek olmak için gönderiliyorsa, gönderilen taraf bu ülkenin sınırları içinde silahlı eylem yapmış,..bu silahları durduran askeri yetkilileri görevden aldırıyor, bu silahlar hakkında soruşturma açan savcıları tutuklatıyor...'' ifadelerine yer verildiği, programda kullanılan ifadeler nedeniyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi uyarınca idari para cezası verilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı;
Dava konusu haber içeriğine ilişkin olarak, … Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:… sayılı yayın yasağı kapsamında yürütülen soruşturmayla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayın yasağının konulduğu, davalı idarenin internet sitesinde de bu kararın yer aldığı, programa konu olan olayların yargı merciilerine intikal ettiği ve olayların programda ifade edildiği şekilde gerçekleştiğine ilişkin kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan net ifadelere yer verilerek toplumda özgürce kanaat oluşumunu etkilediğinden ve … Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:… sayılı yayın yasağına rağmen yapılan yayının hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olduğu anlaşıldığından dava konusu Üst Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, içerik olarak gazete manşetlerinin yorumlandığı dava konusu programda o günün diğer gazetelerinde olduğu gibi ... Gazetesi'nin manşetinin de yorumlandığı, olmayan gerçek dışı bir haber yapılmadığı, bir haber üretilmediği ve bir kurgu oluşturulmadığı, var olan bir haberin yorumlandığı, yayın yasağının kapsamına yorum ve eleştiri yasağının da girdiğini söylemenin basın özgürlüğünün ihlâli anlamına geldiği, yapılan haberin basın özgürlüğü sınırları kapsamında kalarak sadece toplumu yaşadığı olaylardan haberdar etmeye, üstün çıkarın yorumlanmasına yönelik olması nedeniyle hukuka aykırı olmadığı, Üst Kurul kararındaki karşı oy yazılarının kendilerini destekler nitelikte olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, Mahkeme kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu, dava konusu yayının Mahkemece verilen yayın yasağı kararına aykırı olduğu ve 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinin ihlâl edildiği, söz konusu yayının 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Soruşturmanın Gizliliği" başlıklı 157. maddesine ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanun'un "Gizliliğin ihlâli" başlıklı 285. maddesine aykırılık teşkil ettiği, Yüksek Mahkeme kararlarında da radyo ve televizyon özgürlüğünün basın özgürlüğüne göre daha dar bir özgürlük alanı olarak ele alındığı ve sahip olduğu kitleleri etkileme gücü dikkate alınarak bu özgürlük alanının daha sıkı tedbirlere konu olabileceğinin kabul edildiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:… , K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 28/04/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.