Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/6615
Karar No: 2019/14797
Karar Tarihi: 21.10.2019

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2019/6615 Esas 2019/14797 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, suça sürüklenen çocuğun müştekilerin işlettiği işyerinden bir miktar para çaldığı ve bu eylemlerinin tek suç oluşturduğu ancak, mahkeme tarafından yapılan yanlış yargılama sonucu suçlu kişinin iki defa cezalandırıldığını belirterek kararı bozdu. Mahkeme, suçun tek bir suç olduğunu ve suçlu kişinin bir defa cezalandırılması gerektiğini belirtti. Karara göre, TCK'nın 142/2-d maddesi ihlal edildiğinden hükümler bozuldu. Kanun maddesi, \"Bir suç işlemek için toplanan üç veya daha fazla kişinin, birlikte hareket ederek yaralama, yağma, hırsızlık, dolandırıcılık veya zimmet suçundan birini işlemeleri hâlinde, cezalandırılacak kişi hakkında müşterek suç işlediği hükümleri uygulanır.\" şeklindedir.
13. Ceza Dairesi         2019/6615 E.  ,  2019/14797 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hırsızlık
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre; suçların suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Müştekilerin ortak olarak işlettiği işyerinde çalışan suça sürüklenen çocuğun aynı zaman dilimi içerisinde kasanın anahtarını müşteki İsmail’in çantasından aldığı, haksız olarak ele geçirdiği anahtarlarla kasayı açıp içerisinden parayı çaldığı, bir de dükkandaki dolapta bulunan müşteki ....’ya ait plastik kutudan bir miktar parayı çalması eylemlerinin tek suç oluşturduğu, paraların farklı kişlere ait olduğunu bildiğine dair dellilerin neler olduğu gösterilmeden, her iki müştekiye yönelik TCK"nın 142/2-d maddesine göre tek suç oluştuğu gözetilmeden bir defa cezalandırılması yerine iki defa cezalandırılmasına karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuğun temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye kısmen uygun olarak BOZULMASINA, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK"un 326/son maddesinin gözetilmesine, 21.10.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi