23. Hukuk Dairesi 2015/6644 E. , 2016/1506 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin görevsizliğine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde asıl ve birleşen dosyalardaki şikayetçiler vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Asıl ve birleşen dosyalarda şikayetçiler vekilleri ayrı ayrı, .... 5. İcra Müdürlüğü"nün 2011/ 8883 Esas sayılı takip dosyasında bedeli paylaşıma konu taşınmazın borçlu şirketin ortağı olan ..."a ait olduğunu, borçlu şirketin aciz haline düştüğü ispatlanmadan ve ortak aleyhine takip yapılmadan şirket ortağının şahsi taşınmazına haciz konulamayacağını, şikayet olunan Vergi Dairesi ve .... tarafından konulan hacizlerin geçersiz olup sıra cetvelinde pay ayrılmasının yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, sıra cetvelinin iptalini talep ve şikayet etmişlerdir.
Asıl ve birleşen dosyalarda şikayet olunan Vergi Dairesi ve .... vekilleri ayrı ayrı, şikayetin reddini istemişlerdir.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, asıl ve birleşen dosyalarda şikayetçilerin iddialarının sıra cetvelinde şikayet olunanların hem alacaklarının esasına hem de sıralarına yönelik itiraz olduğu ve şikayetlerin genel mahkeme olan .... Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmesi gerektiği belirtilerek, mahkemenin görevsizliğine karar verilmiştir.
Kararı, asıl ve birleşen dosyalardaki şikayetçiler vekilleri temyiz etmişlerdir.
1-Asıl ve birleşen dosyalarda şikayet, sıra cetvelinde sıraya ilişkindir.
Limited şirket ortak ve yöneticilerinin kamu borçlarından sorumluluğu, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun"un 35 ve mükerrer 35. maddesi ile VUK"nın 10. maddesinde düzenlenmiştir.
6183 sayılı Kanun"un 35/1. maddesi “(04.06.2008 tarih 5766 sayılı K."la değ.) Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar."" hükmünü içermektedir. Limited şirket ortaklarının kamu borçlarından sorumluluğu "sermaye hisseleri oranında" ve doğrudan doğruyadır. Bu hüküm ile limited şirketlerde ortağın sınırlı sorumluluk ilkesine bir istisna getirilmiştir.
Kamu alacağının alacaklısının dava dışı borçlu şirketlerin ortağının sorumluluğuna gidebilmesi için, dava dışı borçlu şirketler hakkında takip yapmış olması, dava dışı borçlu şirketlerin aciz halinde olması ve alacağın şirketlerin malvarlığından tahsilinin mümkün olmadığının belirlenmesi ve bundan sonra, dava dışı borçlu şirketlerin iflas etmemiş olan ortağı hakkında 6183 sayılı Yasa"nın 54. maddesi uyarınca takip yapılarak, ortağın malvarlığına haciz uygulaması, borcu şirketlerden tahsil olanağının bulunmadığının anlaşılmasından sonra ortak iflas etmişse, iflas masasına başvurması ya da kayıt kabul davası açması gerekir.
Borçluya ait mahcuz satış bedelinin bütün alacaklıların alacağını karşılamaması halinde düzenlenecek sıra cetveline itiraz, alacağın sadece esas ve miktarına ya da hem sıraya hem de esas ve miktarına yönelikse dava yoluyla genel mahkemede (İİK"nın m.142/1), itiraz sadece sıraya yönelikse şikayet yoluyla İcra Mahkemesi"nde (İİK"nın m.142/son) ileri sürülmelidir.
Somut olayda asıl ve birleşen dosyalarda şikayetçilerin vekillerinin iddiaları alacağın esasına ilişkin olmayıp, İcra Müdürlüğü"nce düzenlenen sıra cetvelinde yukarıda açıklanan ilkelerin gözetilmediği yani takip hukuku kuralları çerçevesinde icra müdürlüğünce yapılması gereken hesaplamaya yönelik olup, bu konuda çıkan uyuşmazlık şikayet mahiyetinde olup icra mahkemesince çözümlenmesi gerekir. Bu nedenle, mahkemece uyuşmazlığın esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, asıl ve birleşen dosyalarda şikayetçiler vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, şikayetçiler yararına BOZULMASINA, peşin alınan harçların istek halinde temyiz edenlere iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 11.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.