Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/25574
Karar No: 2019/21649
Karar Tarihi: 27.11.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/25574 Esas 2019/21649 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi ve davalı işveren arasındaki alacak davasında, fazla çalışma ve ulusal bayram/genel tatil ücretleri için yürütülecek faiz oranı konusunda anlaşmazlık yaşanmıştır. Mahkeme, daha yüksek mevduat faizini uygun görmüş ancak bu kararın yasal faizden ayrılması gerektiği belirtilmiştir. Temyizde, davacının yasal faiz isteği kabul edilmiştir. Ancak bu karar, 6100 sayılı Kanun'un geçici 3. maddesi ve mülga 1086 sayılı Kanun'un 438/7. maddesine göre düzeltilmiştir. Kanun maddeleri açıklandıktan sonra, mahkeme kararı düzeltilerek onanmıştır. Kanun maddeleri detaylı bir şekilde incelenerek açıklanmamıştır.
22. Hukuk Dairesi         2017/25574 E.  ,  2019/21649 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle temyiz edenin sıfatı ve temyiz nedenlerine göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Taraflar arasında fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına yürütülmesi gereken faiz oranı konusunda ihtilaf bulunmaktadır.Davacı tarafça, dava dilekçesinde fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına "yasal faiz", ıslah dilekçesinde ise en yüksek mevduat faizi yürütülmesi talep edilmiş olup; mahkemece bahse konu alacaklara dava ve ıslah tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi yürütülmesine karar verilmiştir. Fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarına yürütülmesi gereken kanuni faiz türü en yüksek mevduat faizi olup, fazla çalışma ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları yönünden dava dilekçesindeki miktar bakımından taleple bağlılık ilkesi gereği ""dava tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizini aşmamak üzere yasal faiz, " ıslah dilekçesi ile arttırılan miktar bakımından ise “ıslah tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi”, uygulanması gerekirken bu hususun dikkate alınmaması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.Ne var ki, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca halen yürürlükte olan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararda;Hüküm fıkrasının fazla çalışma ücreti alacağına ilişkin kısmında yer alan “5.531,40 TL net fazla mesai ücretinin 300.00 TL sinin dava, geriye kalan kısmına ıslah harç tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte” rakam ve sözcüklerinin hükümden çıkarılarak yerine “5.531,40 TL net fazla mesai ücretinin 300.00 TL’sine dava tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizini aşmamak üzere yasal faiz, geriye kalan kısmına ıslah harç tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına,Hüküm fıkrasının ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına ilişkin kısmında yer alan “360,70 TL net UBGT ücretinin 150.00 TL sinin dava, geriye kalan kısmına ıslah harç tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalılardan alınarak davacıya ödenmesine” rakam ve sözcüklerinin hükümden çıkarılarak yerine “360,70 TL net ulusal bayram genel tatil ücretinin 150.00 TL’sine dava tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizini aşmamak üzere yasal faiz, geriye kalan kısmına ıslah harç tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalılardan alınarak davacıya ödenmesine” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılardan ... Bilişim Eğit. Sağ. Tem. Tic. Ltd. Şti."ye iadesine, 27.11.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi