Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/112
Karar No: 2020/1993
Karar Tarihi: 28.01.2020

Tehdit - Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2016/112 Esas 2020/1993 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıkların birlikte gerçekleştirdiği tehdit suçuyla ilgili Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet hükmü temyiz edilmiştir. Temyiz isteği reddedildikten sonra dosya incelenmiş ve suçun müşterek faillik çerçevesinde işlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Sanıklardan sadece biri tehdit söylemiş ve olayda birlikte hareket etmediklerinden dolayı, suçun iştirak ve azmettirme hükümlerinin uygulanamayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı gereği TCK'nın 53. maddesinin bazı bölümleri iptal edilmiştir. Bu sebeple hüküm bozulmuş ve davanın tekrar görülmesi için dosya hüküm mahkemesine gönderilmiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri TCK'nın 106/2-c, 53 ve 1412 sayılı CMUK'nın 321 ve 325 maddeleridir.
4. Ceza Dairesi         2016/112 E.  ,  2020/1993 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Tehdit
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1)Tehdit suçunun birden fazla kişi tarafından birlikte işlendiğinin kabulü için, eylemin tehdit suçunu işlemek üzere anlaşan iki veya daha fazla kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmesi gerekir. Anlaşma işlenmeden yapılabileceği gibi, suç işlendiği sırada da sağlanabilir. Bu durumun tehdit suçunda nitelikli hal olarak kabul edilmesinin nedeni, eylemin birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmesinin, saldırının yoğunluğu, ciddiyeti ve tehlikesini artırması dolayısıyla eylemin mağdur üzerindeki korkutucu etkisinin, bir başka deyişle mağdurun iç dünyasındaki huzur ve dinginliği bozan ihlalin güçlenmesi ve bu suretle mağdurun mukavemet ve savunma olanağının azalmasına yol açmasıdır.
    Sanıkların suça katılımı şeriklik olarak değil, müşterek faillik çerçevesinde gerçekleşmelidir. Diğer bir deyişle azmettiren ve yardım eden sıfatıyla suça katılma halinde, nitelikli unsur uygulanmayacaktır.
    Yargılama konusu olayda;
    Mahkemece, sanık ..."ın aralarında miras kalan evin kullanımı nedeniyle husumet bulunan katılan ..."i hedef alarak "... öldürün, bu kadını vurun, dövün, öldürün" şeklinde tehditte bulunduğu ve oğlu olan temyiz dışı sanık ..."in de babası ile birlikte benzer tehditvari ifadeler kullandığı şeklinde gerçekleştiği kabul edilen ve sanık hakkında alt soyunu azmettirmeden cezasında arttırıma gidilen olayda, sanığın suçlamaları kabul etmemesi, katılanın yargılama aşamasında sanığın "vurun öldürün bunları" diye söz söylediğini bunun haricinde tehdit içerikli söz duymadığını beyan etmesi, tanıkların da temyiz dışı sanık ..."in tehdit sözü söylediğine ilişkin beyanlarının olmaması karşısında, sanık ..."nin azmettirme için kullandığı kabul edilen sözlerin tehdit suçunun yasal unsurlarını ihtiva etmediği, sanığın sözleri söyledikten sonra katılana etkili eylemde bulunması nedeniyle eylemin kül halinde kasten yaralama suçunu oluşturduğu,
    Ayrıca temyiz dışı sanık ..."ın tehdit eylemini gerçekleştirdiğine ilişkin herhangi bir iddia ve delil bulunmadığından TCK"nın 106/2-c maddesinde öngörülen "birden fazla kişi tarafından birlikte" işlenmesi unsurunun da gerçekleşmediği, azmettirme iddiası açısından da azmettirilen kişinin herhangi bir eyleminin bulunmadığı gibi birlikte işlendiği iddia edilen suçlarda azmettirme hükümlerinin de uygulanamayacağı gözetilmeden, yetersiz gerekçe ile sanığın birden fazla kişi ile birlikte tehdit suçuna iştirak ve azmettirmeden mahkumiyetine karar verilmesi,
    2)Anayasa Mahkemesi’nin karar tarihinden sonra 24/11/2015 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 08/10/2015 gün ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı, TCK"nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin kararın uygulanması zorunluluğu,
    Bozmayı gerektirmiş ve sanık ..."ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden HÜKMÜN 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma kararının 1412 sayılı, CMUK"nın 325. maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karar verilen temyiz dışı sanık ..."a sirayet ettirilmesine, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 28/01/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi