Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/23440
Karar No: 2019/21550
Karar Tarihi: 26.11.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/23440 Esas 2019/21550 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işverenin işçiye ödenmeyen kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları hakkındaki taleplerini reddeden mahkeme kararı, temyiz edilmiştir. Fazla çalışma ücretinin ispatlanması gerektiği belirtilmiş ve imzalı bordrolar dikkate alınarak hesaplama yapılmıştır. Ancak, bordroların sahteliği veya ödenmeyen tutarlar için banka kanalıyla ödeme yapılmadığı takdirde ilgili tutarların hesaplamadan çıkarılması gerektiği hatırlatılmıştır. Ulusal bayram ve genel tatil ücreti hesaplamasında da hata yapıldığı, 2012 yılında 14,5 gün üzerinden hesaplama yapılması gerektiği belirtilmiş ve imzalı ücret bordrolarındaki tahakkukların dönemleri hesaplama dışında bırakılmalıdır. Bu hatalar nedeniyle kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise Türk Borçlar Kanunu'nun 417 ve 551. maddeleri ile İş Kanunu'nun 63 ve 64. maddeleri kararda bahsedilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2016/23440 E.  ,  2019/21550 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı vekilince istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 26/11/2019 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına vekili Avukat ... ile karşı taraf adına vekili Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili tarafından temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.Somut uyuşmazlıkta Mahkemece yazılı şekilde fazla çalışma ücreti hüküm altına alınmış ise de, karar dosya içeriğine uygun düşmemektedir.
    Öncelikle, taraflar arasında imzalanan 16/03/2012 tarihli mutabakat protokolü ile davacı işçinin 31/12/2011 tarihine kadar ödenmeyen fazla çalışma ücreti alacağının 912,00 TL olduğu hususunda tarafların anlaşmasına ve bu miktarın da davacı işçiye ödendiğinin anlaşılmasına göre, protokole değer verilerek 31/12/2011 tarihinden sonraki döneme ilişkin fazla çalışma ücretinin hesaplanması gerektiğinin gözetilmemesi isabetsizdir.
    2-İkinci olarak 31/12/2011 tarihinden sonraki dönem yönünden de, fazla mesai tahakkuku içeren imzalı bordroların kapsadığı ayların hesaplamadan dışlanması gerekirken, bu hususun nazara alınmaması da doğru değildir.Bununla birlikte, imzasız bordrolarda yer alan tahakkuklar açısından da, bu tahakkukların banka kanalıyla işçiye ödenip ödenmediği araştırılmalı, ödendiği belirlenirse bu tutarlar da fazla çalışma ücreti hesabından mahsup edilmelidir.
    3- Ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı hesabı da isabetli değildir. Öncelikle 2012 yılında 14,5 gün üzerinden hesap yapılması gerekirken, 23 gün üzerinden hesap yapılması doğru olmamıştır. Son olarak imzalı ücret bordrolarında yer alan tahakkukların kapsadığı dönem de hesaplamadan dışlanmalıdır.Anılan hususlar gözetilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.037,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26/11/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi