Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14638
Karar No: 2019/1559
Karar Tarihi: 21.02.2019

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2016/14638 Esas 2019/1559 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, murisleri ortağı olan şirketin prim borçlarından dolayı davalı Kurum tarafından talep edilen ödeme emrinin iptalini talep etmiştir. Mahkeme, davacıların bazı talepleriyle birlikte ödeme emrininin zamanaşımı yönünden iptaline karar vermiştir. Ancak davacıların dava açarken mahkeme veznesine yatırmaları gereken gider avansını yatırmadıkları ortaya çıkmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun gider avansları ve dava şartları ile ilgili maddelerine göre gider avansının yatırılmaması halinde dava şartı yokluğundan dava usulden reddedilir. Mahkeme bu sebeple eksik inceleme ve hatalı değerlendirme sonucu hüküm kurmuştur. Kanun maddeleri şöyledir:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114. maddesi: gider avansı dava şartlarındandır.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 115. maddesi: dava şartları mahkeme tarafından her aşamada kendiliğinden araştırılır. Dava şartı noksanlığı halinde davacıya kesin süre verilir, süre içinde giderilmeyen durumda dava usulden reddedilir.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 120. maddesi: davacı yargılama harçları ile gider avansını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
- Harçlar Kanunu'nun 30. ve 32. maddeleri: harca tabi bir davada harç tamamlatılmadan davanın esasına girilemez, ancak eksikliğin giderilmesi için ilgili tarafa
10. Hukuk Dairesi         2016/14638 E.  ,  2019/1559 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, ödeme emrininin iptali istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilâmında belirtilen gerekçelerle davanın; davacılardan ... ve ... yönünden “kabulüne”, davacı ... yönünden “dava şartı yokluğundan usulden reddine” karar verilmiştir.
    Hükmün, davacılardan ... avukatı ve davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacılar, 13.07.2015 tarihli dava dilekçesi ile, murisleri ...’nın ortağı olduğu dava dışı ...Gıda Hizmetleri Tic. San. Ltd. Şti."ne ait prim borçlarından dolayı davalı Kurum tarafından talep edilen 1999/05. ay ve 2002/05. aylara ilişkin 7.579,08 TL prim borcu içerir 2012/16496 sayılı ödeme emrinin iptalini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacı ... ve ...’ nın davasının kabulüne, ödeme emrinin zamanaşımı yönünden iptaline, ... tarafından açılan davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine karar verilmiştir.
    01.10.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun harç ve avans ödenmesi başlıklı 120 nci maddesine göre, “Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir.” Anılan Kanunun 114 üncü maddesinin “g” bendinde, gider avansının dava şartlarından olduğu belirtilmiştir. Dava şartlarının incelenmesini düzenleyen 115 inci maddesinde “Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” denilmiştir.
    Adalet Bakanlığı tarafından, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 120 nci maddesi gereğince hazırlanan gider avansı tarifesinin 3 üncü maddesinde, gider avansının, her türlü tebligat ve posta ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri kapsadığı belirtilmiş; 4 üncü maddesinde, taraf sayısı, tanık sayısı, başvurulan deliller (keşif gideri, bilirkişi ücreti vs.) gözetilerek belirlenen tahmini yargılama giderinin, gider avansı olarak önceden yatırılması amaçlanmıştır.
    Açıklanan yasal düzenlemelere göre gider avansının yatırılmadığının veya eksik olduğunun anlaşılması halinde, yatırılması veya tamamlanması için HMK"nun 120/2. maddesi gereğince verilecek iki haftalık kesin süre ile birlikte gider avansının nelerden ibaret olduğu net olarak belirlenmeli ve avansın yatırılmamasının hukuki sonuçları konusunda uyarı yapılmalıdır. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse, dava şartı yokluğu sebebiyle dava usulden reddedilecektir.
    Diğer yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 30 ve 32. maddeleri gereğince, harca tabi bir davada harç tamamlatılmadan davanın esasına girilemez, ancak bu eksikliğin giderilmesi için ilgili tarafa süre verilmelidir. Mahkemece davacıya harcı tamamlatması için usulüne uygun olarak süre tanınması, harcın yatırılması halinde işin esasına girilerek olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi, harcın belirlenecek süre içerisinde yatırılmaması halinde ise Harçlar Yasası"nın 30. maddesi gereğince, dosyanın; işlemden kaldırılıp (HMK. 150 m.), yasal süresi içinde yenilenmediği takdirde açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekir.
    Eldeki dava dosyasına konu somut olayda, diğer davalılar ile birlikte ödeme emrinin iptalini talep eden ancak davanın açılması aşamasında avukata verilmiş vekaletnamesi bulunmayan davacı ...’ nın davasının ayrı bir dava olarak değerlendirildiği, ama “dava harç ve yargılama giderleri ve gider avansını yatırmadığı için HMK 115/2. maddesi gereğince gider avansının tamamlanması için kendisine de tebligat yapılmadığı” hususunun gerekçeli kararda da belirtildiği görülmekle, yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca davacı ...’nın gider avansını yatırmadığından ve bu haliyle HMK’nın 115’ inci maddesinin şartlarının gerçekleştiğinden bahsedilemez.
    Hal böyle olunca, davacı ...’ ya tarife gereği belirlenen gider avansını verilecek kesin süre içerisinde yatırması için usulüne uygun muhtıra tebliğ edilerek, varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve hatalı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davacılardan ... vekili ve davalı Kurum vekilinin, bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacılardan ..."ya iadesine, 21.02.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi