Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16819
Karar No: 2018/1998
Karar Tarihi: 12.03.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/16819 Esas 2018/1998 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu ortaklığın giderilmesi istemidir. Davacılar, tarafların iştirak halinde malik oldukları bir adet taşınmaz üzerindeki ortaklığın aynen taksim edilmemesi durumunda satış yoluyla giderilmesini talep etmiştir. Mahkeme, ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar vermiştir. Ancak, davalılardan biri davanın devamını istediği için davaya devam edilerek esas hakkında karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Ayrıca, davadan feragat etme durumunda temyizden feragat isteğini de içerdiği vurgulanmıştır. Somut olayda, taraflardan biri davadan ve temyizden feragat etmiş, diğer taraf ise davadan feragat etmiş ancak temyizden feragat etmemiştir. Bu nedenle, hükmün bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Kararda atıf yapılan kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun ortaklığın giderilmesi hakkındaki maddeleri (maddeler 834-842) ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun davadan feragat hakkındaki maddesi (madde 218).
14. Hukuk Dairesi         2016/16819 E.  ,  2018/1998 K.

    "İçtihat Metni"

    .....
    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 02.04.2015 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 23.06.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... tarafından istenilmekle dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili, tarafların iştirak halinde malik oldukları bir adet taşınmaz üzerindeki ortaklığın aynen taksim, olmadığı takdirde satış yoluyla giderilmesini istemiştir.
    Mahkemece, ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının paydaşlığın satış suretiyle giderilmesini istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.
    Davacı davasından feragat etse bile davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmelidir. Bu nedenle davacının davadan feragat beyanına karşı hazır bulunan davalılardan diyecekleri sorulmalı, davaya devam etmeyi istemeleri halinde yargılamaya devam edilmelidir.
    Öte yandan; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 19.12.2012 tarihli, 2012/13-1369 Esas, 2012/1221 karar sayılı Kararının gerekçesinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere; kural olarak davadan feragatin temyiz isteğinden vazgeçme yanında daha geniş kapsamlı olduğu aşikârdır. Zira birincide temyiz dilekçesinin reddine karar vermekle yetinilecek, diğerinde ise feragatin hukuki niteliği gereği bu konuda karar verilmek üzere mahkeme kararı bozulacaktır. Aynı zamanda verilen bu iki dilekçenin birbirinin devamı niteliğinde olduğu ve davadan feragatin bir yerde temyizden feragat isteğini de içereceği görüşü ile davadan feragat isteği esas alınarak çözüme ulaşılması gerektiği görüşü benimsenmiştir.
    Somut olaya gelince; davacı ..., ....., ..., ..., ... ve ... 16.02.2018 tarihli dilekçeleri ile ile davadan feragat etmiş, davalı ... vekili de aynı günde dilekçe ile davadan feragat ettiğini ve temyizden vazgeçtiğini bildirmiş olup, davalı ... vekilinin dosyada mevcut 08.05.2015 tarihli ve 3961 yevmiye nolu vekaletnamesinde davadan ve temyizden feragata yetkili bulunduğu anlaşılmıştır.
    O halde davadan feragat eden davacılar bakımından yukarda değinilen ilkeler uyarınca işlem yapılmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine 12.03.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi