Esas No: 2021/2749
Karar No: 2022/2245
Karar Tarihi: 12.05.2022
Danıştay 3. Daire 2021/2749 Esas 2022/2245 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay Üçüncü Dairesi, davacının alışlarının bir kısmını sahte faturalarla belgelendirildiği gerekçesiyle re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisine karşı açtığı davada, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın özeti doğrultusunda cezalı verginin kaldırılması istemini reddetti. Temyiz eden tarafın iddiaları reddedilerek, Vergi Dava Dairesi kararının temyize konu hüküm fıkrası onandı. Kararda, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddelerine atıfla, nihai kararının temyizen bozulması için gerekli sebeplerin olmadığı belirtildi.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun takdir komisyonlarının görevi ve yetkileri hakkındaki hükümleri ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun indirim mekanizması ve takdir edilen matrah üzerinden yapılan tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmama durumunu ortaya koyan madde ve hükümler hakkında bilgi verilebilir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2021/2749
Karar No : 2022/2245
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Yabancı Dil ve Eğitim Merkezi ve Okul Gereçleri Sanayi Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusunu, Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararı uyarınca yeniden inceleyen ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının aleyhe olan hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, alışlarının bir kısmını sahte faturalarla belgelendirildiğinden bahisle sevk edildiği takdir komisyonu kararına dayanılarak 2009 yılının Temmuz ila Ekim dönemleri için re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca, takdir komisyonlarının görevinin, yetkili makamlar tarafından istenilen matrah ve servet takdirlerini yapmak ile vergi kanunlarında yazılı fiyat, ücret veya sair matrah ve kıymetleri takdir etmek olduğu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nda öngörülen indirim mekanizmasının ise vergilendirme tekniği açısından, matrah takdirinden farklılık içerdiği, katma değer vergisi indirim reddi yetkisi bulunmayan takdir komisyonunca takdir edilen matrah üzerinden yapılan tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle cezalı vergi kaldırılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı … Lojistik Hizmetleri ve Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, … Ajans Reklam Film ve Filmcilik Prodüksiyon Matbaa Ambalaj ve Oluklu Mukavva Dış Ticaret Limited Şirketi ile ...hakkında tanzim edilen vergi tekniği raporlarındaki tespitler, düzenledikleri faturaların gerçek bir emtia teslimine dayanmadığını kanıtlayıcı mahiyette olduğundan tarhiyatın, sözü edilen mükelleflerden alınan faturalardan kaynaklanan kısmında hukuka aykırılık bulunmadığı, … Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi hakkında ise sahte fatura düzenlediği yolunda hukuken itibar edilebilir bir tespit veya inceleme raporu bulunmadığı anlaşıldığından, tarhiyatın, bu mükelleften alınan faturalardan kaynaklanan kısmının hukuka aykırı düştüğü gerekçesiyle tarhiyat azaltılmıştır.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Haklarında sahte fatura düzenledikleri yolunda tespit bulunan mükelleflerden alınan faturaları kayıtlarına intikal ettirdiği saptanan davacı adına yapılan tarhiyatın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan hüküm fıkrasının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen hüküm fıkrası usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri söz konusu hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Vergi Dava Dairesi kararının temyize konu hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 12/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.