Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12986
Karar No: 2019/1506
Karar Tarihi: 21.02.2018

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2016/12986 Esas 2019/1506 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş kazasının tespiti istemine ilişkin bir dava sonucunda, davanın kabul edildiği ve temyiz itirazları sonucunda hüküm bozulduğu belirtilmektedir. 5510 sayılı Kanun'un sigortalılık koşulları anlamında üç başlık altında toplandığı ve bu koşulların bir arada bulunması gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, iş kazasının tanımı ve olayın iş kazası olarak kabul edilebilmesi için gereken koşulların belirtilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Mahkeme dosyasındaki delillerin değerlendirilmesi sonucu hüküm verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanmaktadır: 5510 sayılı Kanun'un sigortalılık koşulları bakımından başlıca üç başlık altında toplandığı belirtilmektedir. Bunlar; a) Çalışma ilişkisinin kural olarak hizmet akdine dayanması, b) İşin işverene ait yerde yapılması, c) Kanunda açıkça belirtilen sigortalı sayılmayacak kişilerden olmaması şeklinde sıralanmaktadır. İş kazasının tanımı ise 5510 sayılı Kanun'un 13. maddesinde belirtilmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2016/12986 E.  ,  2019/1506 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, iş kazasının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    5510 sayılı Kanun"un anlamında sigortalı niteliğini kazanmanın koşulları başlıca üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar: a) Çalışma ilişkisinin kural olarak hizmet akdine dayanması, b) İşin işverene ait yerde yapılması, c) Kanunda açıkça belirtilen sigortalı sayılmayacak kişilerden olunmaması şeklinde sıralanabilir. Sigortalı olabilmek için bu koşulların bir arada bulunması zorunludur.
    5510 sayılı Kanunun 13. maddesinde ise iş kazası,
    "a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
    b)(Değişik bend:17.04.2008-5754 S.K./8.mad) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
    c)Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
    d)(Değişik bend:17.04.2008-5754 S.K./8.mad) Bu Kanunun 4üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
    e)Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olay olarak tanımlanmıştır.
    Olayın, işkazası olarak kabul edilebilmesi için olaya maruz kalan kişinin 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi anlamında sigortalı olması, olayın, 5510 sayılı Kanunun 13. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, olayın, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur.

    Somut dava dosyasında yukarıda anlatılan esaslar doğrultusunda öncelikle iddiaya konu iş kazasının nerede, ne zaman ve nasıl olduğu netleştirilmeli, olay günü davalı işveren nezdinde çalışan bordrolu çalışanların davaya konu olayla ilgili ayrıntılı ifadeleri alınmalı, bilhassa olay günü sigortalının geçirdiğini iddia ettiği iş kazasıyla ilgili başvurduğu hastanelerdeki tıbbi kayıtlar celp edilmeli, olay günü başvurduğu hastane kayıtları ve dosyada bulunan daha eski tarihli göz rahatsızlıkları ile ilgili tıbbi kayıtlar, davacının işe girmeden önceki mevcut göz rahatsızlığı ile birlikte beraber değerlendirilmeli, ayrıca davacının dosya içindeki beyan kağıdında iş kazasını 06.06.2012 tarihinde geçirdiğine dair yazı da davacıya sorularak açıklatılmalı ve belirtilen tüm bu delillerle birlikte yapılacak değerlendirme sonucu hüküm kurulmalıdır.
    O hâlde, davalılar vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 21.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi