Esas No: 2022/50
Karar No: 2022/2268
Karar Tarihi: 16.05.2022
Danıştay 3. Daire 2022/50 Esas 2022/2268 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay 3. Dairesi, bir vergi davasında, davacının transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunduğu iddiasıyla re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi için yapılan itirazı reddeden kararın temyiz incelemesini yapmıştır. Mahkeme, davacının vergi tekniği raporunda emsal karşılaştırması yapılırken bazı hususlara dikkat edilmediğine dair iddiaları reddetmiştir.
Kararda belirtilen kanun maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi: İdare ve vergi mahkemesi kararlarının temyizen incelenmesi
- 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi: Kararın düzeltilmesi yolu açık olma süresi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/50
Karar No : 2022/2268
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararı uyarınca davayı yeniden inceleyen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, ilişkili olduğu yurt dışı firmaya emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak düşük bedelle hizmet sağlamak suretiyle transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunduğu yolundaki tespitleri içeren vergi tekniği raporunu done alan takdir komisyonu kararına dayanılarak Aralık 2009 dönemi için re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Mahkemelerince verilen ara kararıyla davalı idareden, dava konusu tarhiyata esas alınan matrahın bulunmasına ilişkin olarak, emsal karşılaştırması yapılırken tam ikame olan ürünlerin alınıp alınmadığı, emsal kabul edilen firmaların organizasyon ve sermaye yapılarının benzer olup olmadığı, sunulan hizmet yahut üründe, paralellik bulunup bulunmadığı, karşılaştırılan firmaların dönem ve piyasa konumlarının dikkate alınıp alınmadığı, emsal belirlenmesinde karşılaştırılabilirlik analizi ve kıstaslarına riayet edilip edilmediğini ortaya koyan tüm bilgi ve belgeler istenilmesine karşın davalı idarece, davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunun daha önce dosyaya sunulduğu belirtilerek konu ile ilgili başkaca bilgi ve belge bulunmadığının bildirildiği, söz konusu vergi tekniği raporunda, Türkiye'de faaliyet gösteren 8 firmadan sadece 2 firmanın emsal teşkil ettiği, sözü edilen firmaların, emsallerine uygunluk ve karşılaşılabilirlik ilkelerine ilişkin olarak iş gücü maliyetleri, pazarlama ve satış destek mahiyetinde yapılan değişken giderler, genel yönetim mahiyetinde yapılan sabit giderlerinin karşılaştırıldığı ancak emsal karşılaştırılması yapılırken ara kararıyla sorulan hususların göz ardı edildiği anlaşıldığından davacının transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunduğundan bahsedilemeyeceği gerekçesiyle dava konusu cezalı vergi kaldırılmıştır.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Şirketleri ile yurt dışında mukim … Ltd. arasında doğrudan veya dolaylı bir ortaklık ilişkisinin bulunmadığı, firmalarınca yurt dışında mukim bahsi geçen firmanın satmış olduğu ürünler için teknik servis ve satış destek hizmeti verildiği, aralarında distribütörlük ilişkisinin mevcut olmadığı, emsal belirlemesinde karşılaştırılabilirlik analizi ve kıstaslarına riayet edilmediği, gizli emsal uygulamasının savunma haklarını kısıtladığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'UN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri sözü edilen kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 16/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.