Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1251
Karar No: 2014/5162
Karar Tarihi: 05.03.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/1251 Esas 2014/5162 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/1251 E.  ,  2014/5162 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade
    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, davacının davalı işveren nezdinde restaurant departmanında garson olarak 04/01/2012 tarihinde işe başladığı, davalı şirketteki çalışmasının belirsiz süreli iş sözleşmesi ile iş akdinin fesih tarihi olan 13/02/2013 tarihine kadar aralıksız olarak devam ettiğini; müvekkilinin iş akdinin 13/02/2013 tarihinde işverence performans düşüklüğü sebebi ile haksız olarak feshedildiğini belirterek müvekkilinin işe iadesi ile boşta geçen süreye ilişkin dört aylık ücret alacağının ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili davacının 17/07/2011 tarihinde işe başladığını, davacının sürekli ve ardı ardına rapor alarak işe devam etmediğini ve askı işlemini engellemeye çalıştığını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayalı olarak feshedildiğinin ispatının davalı işverene ait olduğu, İş Kanunun 19 maddesinde " İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır." hükmüne yer verildiği, davalı tarafın 13.02.2013 tarihli fesih beyanında davacının iş sözleşmesinin 4857 sayılı iş kanunun 18 maddesi gereğince işçinin yetersizliğinden veya davranışlarından kaynaklanan sebeplerle fesedildiğinin bildirildiği, tarafların dosyaya sundukları deliller,davacının şahsı dosyası ve dinlenen tanık beyanlarına göre davacının davalıya ait işyeri de kendisine verilen görevleri yerine getirdiği, çalışma performasında her hangi bir düşüklük olmadığı, davalının yapmış olduğu feshin geçersiz olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışan işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 18. vd. maddelerinde düzenlenen feshin geçerli sebebe dayandırılması, sözleşmenin feshinde usul, fesih bildirimine itiraz ve usulü ile geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları hükümlerinden yararlanırlar. İşveren mevsimlik işçinin iş sözleşmesini, ister fiilen çalışılan dönem olsun, ister askıdaki dönemde olsun, geçerli neden olmadan feshedemeyecektir. Bir başka anlatımla işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve geçerli fesih nedenini açıkça belirtmek zorundadır. Belirtmek gerekir ki işçinin, mevsimlik işte mevsim bitiminde iş sözleşmesinin askıya alınması nedeni ile feshin geçersizliğini ve işe iade istemi olanağı bulunmamaktadır. Zira iş sözleşmesi feshedilmemiş, yeni mevsim başına kadar askıya alınmıştır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun .... maddesi uyarınca iş sözleşmesi feshedilen işçinin, fesih bildiriminden itibaren bir aylık süre içinde feshin geçersizliğini istemesi gerekir. Mevsimlik bir işte, fesih bildiriminin çalışırken yapılması halinde bir sorun yoktur. Ancak iş sözleşmesi askı da iken karşımıza bazı sorunlar çıkmaktadır. Kural olarak mevsim başında işçi işe davet edilmediği takdirde, itirazın mevsimlik işin başladığı tarihten itibaren bir aylık süre içinde yapılması gerekir. Bunun için ise, işe başlama tarihinin mevsimlik işçi tarafından bilinmesi gerekir. İşçi tarafından işe başlama tarihinin bilinmediği durumda, işçinin davet edilmediğini öğrendiği tarihten itibaren veya işçinin işe başlatılması istemini içeren isteminin yerine getirilmemesi halinde, getirilmeme tarihinden itibaren bir aylık dava açma süresinin kabul edilmesi gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı ile davalı şirket arasında yapılan sözleşmede işin sezonluk iş olduğu ve belli sürelerde iş akdinin askıya alındığı hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Askı döneminin en son 26.11.2012 tarihinde davacının rapor alması nedeniyle tebliğ edilemediği, İşverenin bu bildirimi 17.12.2012 tarihinde noter kanalıyla ihtaren davacıya bildirdiği, ancak davacının süresi belli olmayan bel ağrısı nedeniyle rapor kullanmakta olduğunu bildirerek başkaca hiçbir makul gerekçe belirtmeden askıyı kabul etmediğine ilişkin cevabi ihtarname gönderdiği, rapor almaya da devam ettiği ve davacının 26.11.2012-29.01.2013 tarihleri arasında 8 adet olmak üzere ardı ardına 63 gün süreyle raporlu olduğunun anlaşıldığı, bunun üzerine davalı işverenin, davacının uzun süreli ve sık sık rapor almış olması nedeniyle iş akdini geçerli nedenle ve tüm yasal hakedişlerini ödeyerek feshettiğini bildirmiş olmasına göre işverenin geçerli nedenle davacının iş akdini feshettiği gözardı edilerek davacının işe iadesi yönünde karar verilmesi isabetli bulunmamıştır. İşverenin feshi, davacının davranışlarından kaynaklanan geçerli nedene dayandığından, davanın reddi gerekir. Yazılı gerekçe ile davanın kabulü hatalıdır.

    4857 sayılı İş Yasasının .../3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Alınması gereken 25.... TL harçtan peşin alınan 24.30 TL harcın mahsubu ile kalan 0.90 TL=1.00 TL harç giderinin davacıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına,
    4-Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı yargılama gideri olan 34.... TL"nin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    ...-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 05.03.2014 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi