Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3972
Karar No: 2015/6583
Karar Tarihi: 23.12.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/3972 Esas 2015/6583 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı iş sahibi ile davacı yüklenici arasında sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlık hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada, mahkemece asıl davanın kabulüne, birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Davacı yüklenicinin eksik bırakılan ve ayıplı yapılan işlerin bedeli ile sözleşmede kararlaştırılan ceza-i şartın tahsiline karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir. Mahkemece ceza-i şart olarak alınan miktarın yanı sıra eksik iş bedeli de tahsil edilmesine karar verildiği ancak sözleşmede böyle bir düzenlemenin bulunmadığından sadece ceza-i şartın tahsiline karar verilebileceği gerekçesiyle kararın bu kısmının bozulması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: Mülga 818 sayılı Borçlar Yasası'nın 158/I. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2015/3972 E.  ,  2015/6583 K.
"İçtihat Metni"

Mahkemesi : Asliye Hukuk Mahkemesi (Tic.Mah.Sıf.)


Yukarıda tarih ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

- K A R A R -

Taraflar arasındaki uyuşmazlık eser sözleşmesinden kaynaklanmıştır. Davalı ve birleşen davada davalı iş sahibi, davacı ve birleşen davada davalı yüklenicidir. Asıl davada sözleşme dışında fazladan gerçekleşen imalâtın bedeli, birleşen davada sözleşmeye göre eksik bırakılan ve ayıplı yapılan işlerin bedeli ile sözleşmede kararlaştırılan ceza-i şartın tahsiline karar verilmesi istenmiştir.
Mahkemece asıl davanın kabulüne, birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı ve birleşen davada davacı iş sahibinin tüm, davacı ve birleşen davada davalı yüklenicinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları reddedilmelidir.
2-Birleşen davada, sözleşmenin “Taahhüdün Konusu” başlıklı bölümünün ikinci paragrafında kabul edilen, “Zamanında ve düzgün olarak yapılmayan işlerden taşeron sorumlu olup sözleşme bedelinin %25"i kadar ceza-i müeyyide uygulanacak” hükmüne dayanılarak 33.000,00 TL olan sözleşme bedelinin %25"nin (8.250,00 TL"nin) ceza-i şart olarak tahsiline karar verilmesi istenmiş, mahkemece talebin aynen kabulüne karar verilmiştir. 29.07.2011 tarihli sözleşmedeki ceza-i şart, sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan mülga 818 sayılı Borçlar Yasası"nın 158/I. maddesinde düzenlenen seçimlik ceza niteliğindedir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça ya sözleşmenin yerine getirilmesi veya cezanın ödenmesi istenebilir. Taraflar arasındaki sözleşmede, eksik işlerle birlikte cezanın da ödeneceğine ilişkin bir düzenleme bulunmadığından iş sahibi eksik iş veya cezanın ödenmesini isteyebilir, ikisini birlikte isteyemez.
Oysa birleşen davada ceza ile birlikte 3.550,00 TL eksik iş bedelinin de ödenmesi istenmiş, mahkemece ceza-i şart yanında bu miktarın da tahsiline karar verilmiştir. O halde ceza-i şartın tahsiline karar verildiğine ve aksine düzenleme bulunmadığına göre 3.550,00 TL eksik iş bedelinin reddine karar verilmesi gerektiğinden karar bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı ve birleşen davada davacının tüm, davacı ve birleşen davada davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün davacı ve birleşen davada davalı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 341,85 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı-birleşen dosya davacısından alınmasına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacı-birleşen dosya davalısına geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 23.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi