Abaküs Yazılım
İdare Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2021/2110
Karar No: 2022/1831
Karar Tarihi: 23.05.2022

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2021/2110 Esas 2022/1831 Karar Sayılı İlamı

DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2021/2110 E.  ,  2022/1831 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
    Esas No : 2021/2110
    Karar No : 2022/1831

    TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : 1-... Fedarasyonu
    2-...
    VEKİLLERİ: Av. ...
    KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Bakanlığı
    VEKİLLERİ : ...

    İSTEMİN KONUSU : Danıştay Onuncu Dairesinin 29/12/2020 tarih ve E:2015/2491, K:2020/7062 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davalı idarece 81 il valiliğine gönderilen ... tarih ve ... sayılı "işe giriş raporları" konulu genelgenin iptali istenilmiştir.
    Daire kararının özeti: Danıştay Onuncu Dairesinin 29/12/2020 tarih ve E:2015/2491, K:2020/7062 sayılı kararıyla;
    Davalının husumet itirazı yerinde görülmeyerek;
    Davacı ... Federasyonunun dava açma ehliyeti yönünden;
    Dava konusu işlemle ile ilgili olarak, menfaatleri ihlal edilmiş kişiler ile bu kişilerin üyesi olduğu dernekler tarafından dava açılabileceğinde kuşku bulunmadığı; ancak, en az beş derneğin bir araya gelerek oluşturduğu davacı federasyonun, doğrudan kendi üyesi derneklere uygulanma olanağı bulunmayan dava konusu işlemin iptalini istemekte menfaatinin olmadığı sonucuna varıldığı;
    Davacı ...'in istemi yönünden;
    6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerinde karşılaşılan sorunların başında, iş sağlığı ve iş güvenliği alanında yetişmiş insan gücünün yetersizliğinin geldiği, bu husus göz önüne alındığında, çalışanların sağlık ve güvenliği açısından çalışma ortamlarının iyileştirilmesi amacıyla işyeri hekimi, iş güveniliği uzmanı ve işyeri hekimi dışındaki diğer sağlık personeli gibi kamu sağlık hizmeti sunucularından yararlanılmasının kamu hizmetinin gereklerinden olduğu, her ne kadar davacı tarafından, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 15. maddesinin 3. fıkrası gereğince alınması gerekli sağlık raporlarının işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınması gerektiği iddia edilmekte ise de; aile hekimlerine periyodik sağlık muayeneleri ve her türlü sağlık raporu verme görevinin yukarıda anılan mevzuatla verildiği; öte yandan, 6331 sayılı Kanun'un 38. maddesinin gerek dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan hali, gerekse 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 56. maddesiyle değiştirilen halinde; 6331 sayılı Kanun kapsamında yer alan işyerlerinde, işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğünün yürürlük tarihlerinin ertelenmiş olduğu dikkate alındığında, erteleme süresince işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli işyeri hekiminden sağlık raporu alınmasının mümkün olamayacağı; bununla birlikte, 11/09/2014 tarih ve 29116 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un 17. maddesi ile 6331 sayılı Kanun'un 15. maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinin "Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir." şeklinde değiştirildiği görüldüğünden, dava konusu ... tarih ve... sayılı işlemde hukuka aykırılık görülmediği,
    gerekçesiyle davacı ... Federasyonu yönünden davanın ehliyet yönünden reddine, davacı ... 'in istemi yönünden davanın reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI : Davacılar tarafından, ... Federasyonu'nun bu davayı açmakta menfaatinin bulunduğu; işin esası yönünden ise dava konusu düzenlemenin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında sağlık raporu düzenlenmesi hususunda aile hekimlerinin bir görev ve yetkisinin olmadığı, Aile Hekimliği Kanunu'nun 5/2. maddesinde aile hekimliği dışında kalan sağlık hizmetlerinin toplum sağlığı merkezleri tarafından verileceğinin düzenlendiği, Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler Yönetmeliği'nde bu merkezlerin görevlerinin düzenlendiği, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm görevlerin Toplum Sağlığı Merkezine ait olduğu, aile hekimlerinin işin, işyerinin veya riskin ne olduğunu bilmeden sağlık raporu düzenlemesinin mümkün olmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, Danıştay Onuncu Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
    "a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
    b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
    c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması",
    sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacıların temyiz istemlerinin reddine,
    2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle davacı ... Federasyonu yönünden ehliyet yönünden reddine, davacı ... 'in istemi yönünden esastan reddine ilişkin Danıştay Onuncu Dairesinin temyize konu 29/12/2020 tarih ve E:2015/2491, K:2020/7062 sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Kesin olarak, 23/05/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi