Esas No: 2022/5866
Karar No: 2022/3379
Karar Tarihi: 23.05.2022
Danıştay 5. Daire 2022/5866 Esas 2022/3379 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2022/5866 E. , 2022/3379 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/5866
Karar No : 2022/3379
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı /…
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… kararına yöneltilen temyiz isteminin reddi yolunda verilen … tarih ve E:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı idare bünyesinde P.Asb.Kd.Bçvş. olarak görev yapmakta iken emekliye ayrılan davacı tarafından, Milli Savunma Bakanlığı'nın … tarih ve … sayılı kararı ile 7145 sayılı Kanun'un 26. maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 35. maddenin D fıkrası uyarınca rütbelerinin geri alınmasına karar verilmesinin akabinde hakkında devam eden ceza yargılaması neticesinde 05/09/2019 tarihinde HAGB kararı verildiği gerekçesiyle rütbelerinin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararında; davacı hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında yapılan yargılamada … Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:… K:… sayılı kararı ile suçu sabit görülerek ve davacının etkin pişmanlık kapsamında vermiş olduğu ifadeler de dikkate alınmak suretiyle neticeten 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına kararı verildiğinin görüldüğü, bu durumda, davacı hakkında açılan kamu davasında silahlı terör örgütüne üye olma suçu sabit görülerek hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi ile dosyada yer alan bilgi ve belgeler ile davacının etkin pişmanlık kapsamında vermiş olduğu ifadeler birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY terör örgütüyle bağı olduğu şeklinde değerlendirilmesinin makul ve hakkaniyete uygun düştüğü, böyle bir durumda Anayasa ile kurulmuş hür demokratik düzeni ortadan kaldırmayı amaçlayan terör örgütüyle irtibatı bulunduğu konusunda somut verilere ulaşılan davacının, rütbelerinin geri alınmasına ilişkin tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, ayrıca örgüte üyelik olgusunun yargılandığı ceza davasında verilen HAGB kararının örgütle olan iltisak ve bağ nedeniyle yaptırım uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği dikkate alındığında davacının uhdesinde taşıdığı rütbelerin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararında; İdare Mahkemesince verilen karar usul ve hukuka uygun olup, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, istinaf isteminin reddine ilişkin kararın, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararıyla temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, İdare Mahkemesi kararının gerekçesinin hukuka aykırı olduğu, ceza mahkemesince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği, çekişmeli yargılama ilkesinin, ölçülülük ilkesinin, suç ve cezaların kanuniliği ve geri yürümezliği ilkelerinin, masumiyet karinesinin, adil yargılanma hakkının ve bu hakkın tüm alt güvencelerinin ihlal edildiği, rütbesinin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddine ilişkin karara yöneltilen istinaf istemin reddi yönündeki Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'NIN DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde tahdidi olarak sayılan uyuşmazlıklardan olmadığı anlaşılan dava konusu uyuşmazlık hakkında temyiz incelemesi yapılmasına olanak bulunmadığından, Bölge İdare Mahkemesince verilen karara yöneltilen temyiz isteminin incelenmeksizin reddedilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 20. maddesiyle değiştirilen "Temyiz" başlıklı 46. maddesinde, "Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir." hükmüne yer verilmiş, devamında Bölge İdare Mahkemelerinin temyiz edilebilecek nihai kararları sayma suretiyle belirtilmiştir. Aynı Kanun'un 48. maddesinin 6. fıkrasında, temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması halinde kararı veren mercinin temyiz isteminin reddine karar vereceği, ilgili mercinin bu kararına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Davalı idare bünyesinde P. Asb. Kd. Bçvş. Olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, rütbelerinin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada verilen kararın, 2577 sayılı Kanun'un 46. maddesinde sayılan temyiz edilebilecek kararlar arasında yer almadığı ve istinaf incelemesinden geçmek suretiyle kesinleştiği açıktır.
Bu durumda, istinaf incelemesi sonucunda kesinleşen kararın temyizen incelenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararına yöneltilen TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2. Temyiz aşamasındaki yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 23/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.