Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/7733
Karar No: 2019/9117
Karar Tarihi: 17.06.2019

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2018/7733 Esas 2019/9117 Karar Sayılı İlamı

Özet:


17. Ceza Dairesi tarafından işlenen bir hırsızlık suçundan dolayı verilen yerel mahkeme hükmünün temyiz edilmesi sonucunda, sanığın suçlu olduğu kabul edilmiş ve hüküm onanmıştır. Ancak, hükümde yapılacak bazı düzeltmeler belirtilmiştir. Öncelikle, sanığın birden fazla mağdura karşı hırsızlık suçu işlediği belirtilirken, mağdurların ayrı ayrı mı yoksa tek bir dolap mı kullandığı araştırılmadan hüküm verildiği belirtilmiştir. İkinci olarak, çalınan malın satılmış olması halinde, hırsızlık suçunun mağduruna iadesi için yayınlanan tebliğnamede belirtildiği gibi, satın alanın iyiniyetli ya da kötü niyetli olması durumuna göre farklı cezalandırma hükümleri uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Üçüncü olarak, hırsızlık suçuna konu olan malın değerinin az olması durumunda, TCK'nun 145. maddesi gereği cezada indirim yapılması gerekirken, bu indirimin yapılmadığı belirtilmiştir. Son olarak, sanık hakkında uygulanacak lehe hükümler tartışılmadan hüküm verildiği için hüküm bozulmuştur. Bu kararda, TCK'nun 145, 168/1 ve 62. maddeleri gibi kanun maddelerine vurgu yapılmıştır.
17. Ceza Dairesi         2018/7733 E.  ,  2019/9117 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel mahkemece sanık hakkında hırsızlık suçundan verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suçların tarihine göre dosya görüşüldü:
    Sanık hakkında mağdur ...’e karşı hırsızlık suçundan kurulan hükümde, mağdurun suça konu olay nedeni ile zarar talebinin olmadığına ilişkin beyanı gerekçe gösterilerek, koşulları bulunmadığı halde, 5237 sayılı TCK"nun 168/2. maddesinin uygulanmasının gerektiğine ilişkin tebliğnamede bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimin takdirine göre; suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Sanığın, mağdurların işçi olarak çalıştığı iş yerinde bulunan soyunma odasındaki dolaptan iki adet telefonu çaldığının iddia olunması karşısında; mağdurların dolaplarının ayrı ayrı mı yoksa tek bir dolap mı olduğu tespit edildikten sonra mağdurların kendilerine ait ayrı ayrı dolapları mevcut olup olmadığı dolapların farklı kişilere ait olduğuna ilişkin bir işaretin bulunup bulunmadığı araştırılmadan birden fazla mağdura karşı hırsızlık suçu işlediğini bildiği kabul edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kabule ve uygulamaya göre de;
    2-Sanık hakkında mağdur ...’e karşı hırsızlık suçundan kurulan hükümde, Dairemizce de benimsenen ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 26.03.2013 günlü, 2012/6-1232 Esas ve 2013/106 Karar sayılı içtihadında belirtildiği üzere, çalınan malın 3. kişiye satılması halinde; 5237 sayılı TCK’nun 168. maddesinin uygulanabilmesi için hırsızlık suçunun failinin, sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın, hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamasının tek başına yeterli olmadığı, failin bizzat pişmanlık göstererek, satın alan iyiniyetli ise; sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamasının yanında aynen geri verme veya tazmin suretiyle satın alanın zararını da gidermesi, kötü niyetliyse; satın alandan elde ettiği para veya sağladığı menfaati, kazanç müsaderesine konu edilmek üzere soruşturma makamlarına teslim etmesi gerekir.  Esasen iyiniyetli olan satın alanda bulunan ve hırsızlık suçuna konu olan eşyaya el konulamaz. Hırsızlık suçuna konu eşyaya el konulmasına rağmen, failin satın alandan aldığı para veya sağladığı menfaatin satın alana iade edilmemesi halinde, satın alana Devlet eliyle haksızlık yapılmış olur. Somut olayda, satın alan ./..

    hakkında TCK"nun 165. maddesinden beraat kararı verildiğine göre, iyiniyetli olan satın alana ödediği paranın da iade edilmesi halinde, etkin pişmanlık hükümleri uygulanabileceği için satın alanın ödediği paranın iade edilip edilmediği araştırılmadan TCK"nun 168/1. maddesinin uygulanması,
    3-5237 sayılı TCK"nun 61/1. maddesine göre malın değerinin az ya da çok olması, temel cezanın belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşmak için bir kriter olup, hırsızlık suçuna konu malın değerinin az olmasının TCK"nun 145. maddesinde ayrı olarak düzenlenmesi, kanun koyucunun hırsızlık suçunda malın değerinin az olmasına verdiği önemi göstermektedir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 15.12.2009 gün ve 6/242-291 sayılı içtihadında belirtildiği üzere, "...daha çoğunu alabilme olanağı varken yalnızca gereksinimi kadar ve değer olarak az olan şeyi alma" görüşünün, TCK"nın 145. madde uygulamasında bütünüyle reddedilmesi mümkün değil ise de, maddenin yalnızca bu tanımlamayla sınırlandırılması da olanaklı değildir. TCK"nun 145. maddenin gerek ilk şekli, gerekse değiştirilmiş biçimi; ortak tanımlama ile, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan değerin az olmasını temel almaktadır. TCK"nun 145. maddesine göre, faile verilen cezada indirim yapılabilmesi için malın değerinin az olması yeterli olup, hâkim indirim oranını TCK"nun 3. maddesinde öngörüldüğü üzere “işlenilen fiilin ağırlığıyla orantılı” olacak şekilde saptamalıdır. Değer azlığı nedeniyle ceza vermekten vazgeçme kararı verilecek ise; malın değerinin azlığı yanında “suçun işleniş şekli ve özellikleri” de dikkate alınmalıdır. TCK"nun 145. maddesinin uygulanmasında hâkime takdir hakkı tanınmış olup, hâkim takdir hakkını kullanırken keyfiliğe kaçmadan, her somut olaya uygun, yasal ve yeterli gerekçe göstermek suretiyle uygulama yapmalıdır.
    Somut olayda ise; sanığın, mağdur ...’in bozuk olduğunu beyan ettiği cep telefonunun çalındığının anlaşılması karşısında: suça konu cep telefonunun değer tespiti yapılarak, sanık hakkında mağdur ...’e karşı hırsızlık suçundan kurulan hükümde, suçun işleniş şekli ve özellikleri itibarıyla ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması karşısında; TCK"nun 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    4-Sanık müdafiinin 10/02/2015 tarihli duruşmada, sanık hakkında lehe hükümlerin uygulanmasını talep etmesine karşılık, sanık hakkında her iki mağdura karşı hırsızlık suçundan kurulan hükümlerde 5237 sayılı TCK"nun 62. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılmaması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, aleyhe temyiz bulunmadığından 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’nun 326/son maddesi uyarınca sanığın kazanılmış hakkının gözetilmesine, 17/06/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi