Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11340
Karar No: 2017/6361
Karar Tarihi: 27.09.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/11340 Esas 2017/6361 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir davada, birleştirilen şirketler arasındaki alacakların devri ve takipteki alacağın kamu alacağı niteliği taşıması gibi konular yer almıştır. Davacı, kefil sıfatıyla imzaladıkları kredi sözleşmesi dolayısıyla davalılardan alacak talep etmiştir. Mahkeme, faizin haksız yere arttırıldığı ve icra inkar tazminatına hükmedilmemesi gibi sebeplerle hükmü bozmuştur. T.T.K. 8-1 maddesi uyarınca ticari işlerde faiz oranının serbest olduğu belirtilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2016/11340 E.  ,  2017/6361 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabul kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, ... A.Ş nin ... A.Ş ile birleştirildiğini, ... A.Ş nin davalıdan olan alacağını alacağın temliki sözleşmesi ile TMSF"ye devrettiğini, TMSF nin ise kredi alacağı temlik sözleşmesi ile bu alacağı RCT Varlık Yönetim"e devrettiğini, böylece RCT Varlık Yönetim"in %100 oranındaki hissesinin TMSF"ye ait olduğunu, takip konusu alacağın ... A.Ş "ye ait olduğundan ve söz konusu alacağın 26/12/2003 tarihinden önce doğduğundan, temlik alan içinde alacak kamu alacağı olma niteliğini muhafaza ettiğinden, bu alacağın devralan müvekkilinin alacağının da kamu alacağı niteliğinde olduğunu, asıl borçlu ...Ltd. Şti ile ...A.Ş arasında yapılan Genel Kredi Sözleşmesine istinaden kredi kullandırıldığını, davalıların bu sözleşmede müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatı ile imzalarının bulunduğunu, kredi borçlarının ödenmemesi üzerine borçlu şirkete ait kredi hesabının kat edildiğini, yapılan bildirimlere rağmen söz konusu borç ödenmediğinden ... 24. İcra Müd 2013/7522E sayılı icra takip dosyasıyla icra takibi yaptıklarını, davalıların takibe itiraz ederek takibi durdurduğunu, davalıların sorumlu olduğu miktarın 65.453,28 TL olarak hesaplandığını, itirazlarının haksız olduğunu ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına ve %20"den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
    Mahkemece benimsenen bilirkişi raporuna göre her ne kadar davacı alacağı, 5.000,00-TL asıl alacak, 62.299,57-TL birikmiş faiz ve 453,28-TL masraf olmak üzere toplam 67.752,85-TL olarak belirlenmiş ise de; kredi sözleşmelerinin tarihiyle icra takip tarihi arasında yaklaşık 16 yıllık sürenin geçtiği, borçlu davalının borcunu kimi ödeyeceğini dahi bilememesi, kredi almış olduğu bankaya el konulması ve muhatabı bilebilecek durumda olmaması nazara alınarak davalıların işlemiş faizin tümünden sorumlu tutulmasının hakkaniyetle bağdaşmayacağı bu sebeple faizin artmasına davacının da müterafik kusuru bulunduğu belirtilerek faizin %50"sinden indirim yapılmış asıl alacak yönünden talebin kabulüne, faiz yönünden ise kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dava genel kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsiline yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir. T.T.K. 8-1 .maddesi uyarınca ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenir. Mahkemece taraflar arasında düzenlenen sözleşme hükümleri uyarınca belirlenen temerrüt faizi oranı üzerinden hüküm kurulması gerekirken re"sen temerrüt faizi oranında indirime gidilmiş olması doğru değildir. Ayrıca alacak likit (belirlenebilir) olması nedeniyle hüküm altına alınan toplam alacak miktarı üzerinden davacı lehine icra inkar tazminatına hükmedilmemesi de yerinde değildir. Kabule göre de akdi faiz oranı belirlenirken infazda tereddüt oluşturacak şekilde faizle ilgili belirsiz ifade kurulması da doğru olmayıp bu nedenlerle hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 27/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi