Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/6325
Karar No: 2022/10122
Karar Tarihi: 06.06.2022

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/6325 Esas 2022/10122 Karar Sayılı İlamı

5. Hukuk Dairesi         2022/6325 E.  ,  2022/10122 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi



    Velayetin düzenlenmesi istemine ilişkin olarak açılan davada Isparta 1. Sulh Hukuk, Ankara 11. Sulh Hukuk, Ankara 19. Aile, Isparta 1. Aile Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun’un 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    KARAR
    Dava, velayetin düzenlenmesi istemine ilişkindir.
    Isparta Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü ihbar yazısı ile; ... ve ...’ın boşanma ilamı aile kütüklerine tescil edildiğini ancak ana ve babanın boşandığı halde vesayet altına alınmadığı görülen ... adlı çocuğun vesayet altına alınmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Isparta 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce, küçüğün, anne ve babasının ... Cumhuriyeti’nde yaşadıkları, Türkiye’de kayıtlı Mernis adreslerinin ve sakin oldukları yerin bulunmadığı, Isparta Mahkemeleri’ni yetkili kılan bir durum olmadığı, bu haliyle 5718 sayılı MÖHUK'un 41. maddesi uyarınca yetkili mahkemenin belirlenmesi gerektiği, madde hükmüne göre Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Ankara 11. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce, yabancı mahkeme kararı gereğince küçüğün velayet hakkının anne ve baba tarafından birlikte yürütüldüğü, bu düzenlemenin Türk Hukuk tabiatına aykırı olması velayete ilişkin yabancı mahkeme kararının tenfizine karar verilmemiş olması nedeniyle velayetin boş bırakıldığı anlaşıldığından, davanın 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine dair Kanun'un 6/2-c maddesi ile geçici 2. maddesine göre Aile Mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerektiği, TMK.m.404 uyarınca küçüğe vasi atanmasına gerek olmayıp, küçüğün velayeti konusunun değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    Ankara 19. Aile Mahkemesi'nce, yapılan araştırma tarafların yurtdışında yaşadıkları ve davayı nüfus müdürlüğünün açtığı, tarafların Ankara'da bir adreslerinin bulunmadığı, velayetin düzenlenmesi ile ilgili olarak kesin yetki kuralı bulunmayıp, ancak davalılar tarafından bu hususun ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde dikkate alınacağı, hakimin yetkinin kesin olmadığı hallerde, bu hususu resen nazara alamayacağı, davalıların yetkiye ilişkin bir itirazı da bulunmadığı, buna göre davanın, ilk açıldığı yer mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Isparta 1. Aile Mahkemesi'nce, tarafların adres kayıtları ile ilgili Uyap sistemi üzerinden yapılan Mernis adres sorgulamasında; küçüğün, anne ve babasının ... şehrinde yaşadıkları, Türkiye’de kayıtlı Mernis adreslerinin ve sakin oldukları yerin bulunmadığı, bu haliyle 5718 sayılı MÖHUK’un 41. maddesi uyarınca yetkili mahkemenin belirlenmesi gerektiği, madde hükmüne göre Ankara 19. Aile Mahkemesi'nin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Türk Medeni Kanunu’nun 336. maddesi gereğince evlilik devam ettiği sürece ana-baba velayeti birlikte kullanırlar. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanma veya ayrılığa karar verilmesi halinde hakim velayeti eşlerden birine vermek zorundadır. Velayetin düzenlenmesi kamu düzeni ile ilgilidir.
    Dosya kapsamından yabancı mahkeme kararı gereğince küçüğün velayet hakkının anne ve baba tarafından birlikte yürütüldüğü, bu düzenlemenin Türk Hukuk tatbikatına aykırı olduğundan velayete ilişkin yabancı mahkeme kararının tenfizine karar verilememiş olması nedeniyle velayetin boş bırakıldığı anlaşıldığından, davanın 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 6/2-c maddesi ile geçici 2. maddesine göre aile mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    Ayrıca velayetin düzenlenmesi ile ilgili davada kesin yetki kuralı bulunmayıp ancak davalılar tarafından bu hususun ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde yetki hususu dikkate alınacağından ve davalının da yetkiye ilişkin bir itirazı bulunmadığından, davanın, ilk açıldığı yer olan Isparta Mahkemeleri’nde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun’un 36/3. maddesi gereğince; Isparta 1. Aile Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 06/06/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi