Esas No: 2021/4784
Karar No: 2022/2802
Karar Tarihi: 26.05.2022
Danıştay 10. Daire 2021/4784 Esas 2022/2802 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2021/4784 E. , 2022/2802 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2021/4784
Karar No : 2022/2802
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ: 1. Huk. Müş. Yrd. …
2- … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN_KONUSU : Türk vatandaşı ile evli olan Gürcistan uyruklu davacı tarafından, ikamet izni alabilmek amacıyla yapılan başvurunun, formalite evlilik yaptığı gerekçesiyle reddedilmesine ve 15 gün içerisinde Türkiye'den çıkış yapması gerektiğine ilişkin 04/11/2013 tarihinde bildirilen işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, ... İdare Mahkemesince Dairemizin bozma kararına uyularak davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, Türk vatandaşı eşi ile yasal ikametgah adreslerinin aynı konuta ait olduğu ve bu adreste eşi ile birlikte ortak yaşamlarını sürdürdükleri, ayrıca işlem tesis edilirken ifadelerine başvurulan apartman sakinlerinin, kendisi ve eşinin akrabalarının ve yakın arkadaşlarının fazla olmasından dolayı yanlış anlamalarından ve kalabalıktan rahatsız olduklarından olumsuz görüş bildirdikleri, idarece eksik inceleme ve araştırma sonucu işlem tesis edildiği belirtilerek dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı, bu sebeple temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idareler tarafından, davacı tarafın temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü hususların temyize konu kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin, işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın reddi yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan 97,70 TL yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26/05/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.