Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9809
Karar No: 2017/6216
Karar Tarihi: 25.09.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/9809 Esas 2017/6216 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka tarafından düzenlenen kredi kartlarını kullanan müvekkilinin bir kartına ödeme yapmadığı gerekçesiyle kredi kartlarının kapatıldığını ve idari takibe alındığını iddia eden davacı, bankadan 50.000 TL maddi, 120.000 TL manevi tazminat talep etti. Davalı ise davacının borcunu ödemediğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme, davacının ödemelerinde bir aksaklık olmadığına ve bankanın haksız olduğuna karar vererek, manevi tazminatın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak, mahkeme, ticari işleri nedeniyle zarara uğradığını iddia eden davacının, bu nedenle açtığı maddi tazminat talebine bakmamakta görevsiz olduğunu gerekçe göstererek, dosyayı maddi tazminat yönünden tefrik etti. Temyiz sonucu ise, tüm uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görüleceği ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 22 ve 23. maddelerinin uygulanacağı açıklandı.
Kanun maddeleri: 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu – 44/1, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun – 22 ve 23. maddeleri.
19. Hukuk Dairesi         2016/9809 E.  ,  2017/6216 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyizi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka tarafından düzenlenen 3 adet kredi kartını kullandığını, hataen bir karta ödeme yapmadığını, davalı tarafça ihtar yapılmaksızın kredi kartlarının kapatıldığını ve idari takibe alındığını, kara listeye geçtiğini, müvekkilinin anonim şirkette hissedar olduğu bir dönemde kara listeye alınması nedeniyle şeref ve haysiyetinin, saygınlığının zedelendiğini, konut almak için kredi kullanmak istediğinde de bu kayıt yüzünden kredi kullanamadığını ileri sürerek 50.000,00.- TL maddi, 120.000,00.-TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının kullanmış olduğu kartlarla ilgili yapılan işlemlerin mevzuata uygun olduğunu, davacının kullanmış olduğu kredi kartlarında dönem itibariyle toplam borçları bulunduğunun ekstrelerden anlaşıldığını, bazı aylar borçlarının asgari tutarlarını dahi ödemediğini, daha az miktarlarda ödeme yaptığının görüldüğünü, ayrıca aynı kartla ilgili 2 dönemde gecikme olduğunu, kart borçlarının takibi ve ödenmesinin hamilin sorumluluğunda olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davacının ödemelerinde sözleşmeye aykırı herhangi bir bir aksaklık olmadığı, son ödeme tarihi gelmeyen ekstredeki borç için hesap katı dahi yapmadan davacı hakkında kredi kayıt bürosuna kanuni takip olarak bildirimde bulunulmasında davalı bankanın ağır kusurlu olduğu, davacı her ne kadar kredi kayıt bürosuna düşülen bu şerh nedeni ile maddi zarara uğradığını ileri sürerek bu konuda maddi tazminat istemiş ise de, davacı ticari işleri nedeniyle zarara uğradığını iddia ettiği için bu davaya bakmakta mahkemenin görevsiz olduğu gerekçesiyle dosyanın maddi tazminat yönünden tefrik edilerek ayrı bir esasa kaydedilmesine, ticari itibari olan ve ticaretle uğraşan davacı hakkında yasal bir takip açılmadan kredi kayıt bürosunda kara listeye alınması nedeniyle üzüldüğü ve çevresine karşı zor durumda kaldığı gerekçesiyle manevi tazminatın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık kredi kartı üyelik sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Davacı kart hamili kullandığı kredi kartının usulsüz olarak kullanıma kapatıldığını bu nedenle manevi üzüntü duyduğunu ve maddi olarak da zarara uğradığını ileri sürerek tazminat talebinde bulunmuştur.
    Dava 14.06.2012 tarihinde açılmış olup anılan tarihte yürürlükte bulunan 5464 sayılı Yasaya tabidir. Anılan Yasanın 44/1 maddesi “Bu kanunun uygulanması da ilgili uyuşmazlıklarda kart hamilinin tüketici olması halinde 4077 sayılı yasanın 22 ve 23. maddeleri uygulanır." hükmünü içermektedir. Bu durumda davanın tüketici mahkemesinde açıldığı ve her iki tazminat talebininde 5464 sayılı Yasadan kaynaklandığı gözetildiğinde uyuşmazlığın tamamı yönünden inceleme yapılarak bir karar verilmesi gerekirken maddi tazminat talebi yönünden mahkemenin görevsiz olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün taraflar yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 25/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi