Esas No: 2022/1877
Karar No: 2022/3906
Karar Tarihi: 30.05.2022
Danıştay 5. Daire 2022/1877 Esas 2022/3906 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay Beşinci Dairesi, davacının kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın işleminin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararının temyiz istemini reddetti. Davalı idarenin savunmasında, davacının temyiz iddialarının sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunuldu. Danıştay Tetkik Hakimi de aynı görüşte olup, usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiğini düşündü. Kararda, silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği, anılan cezanın Yargıtayca onanarak kesinleştiği belirtildi. Kararın dayandığı kanun maddeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesi ve 49. maddesi olarak verildi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1877
Karar No : 2022/3906
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Dava ı) : ... Bakanlığı
Vekili : Hukuk Müşaviri Dr. ...
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta olan davacının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35. maddesinin (b) fıkrası uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının ... tarih ve ... sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hakkında ceza mahkemesince verilmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadığı, bireysel bankacılık işlemlerinin aleyhine delil olamayacağı, herhangi bir suç unsuru içermeyen ve işlendiği zaman itibariyle kamu yönetiminin yoğun desteğine sahip olan sosyokültürel faaliyetlerin ve işlendiği zaman itibariyle herhangi bir hukuk normunu ne şekilde ihlal ettiği ortaya konulamayan haberleşme programının telefonunda yüklü olmasının yeni ihdas edilen ve geçmişe yürütülmesi yasak olan ölçüsüz bir cezanın sebebi olarak gösterilmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı ve davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17.maddesinin ikinci fıkrası uyarınca duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Dava dosyasında yer alan belgeler ve UYAP kayıtlarının incelenmesinden; "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği ve anılan cezanın Yargıtayca onanarak kesinleştiği anlaşılmaktadır.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 30/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.