Esas No: 2020/2396
Karar No: 2022/3870
Karar Tarihi: 30.05.2022
Danıştay 5. Daire 2020/2396 Esas 2022/3870 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı, polis memuru olarak görev yaparken 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismi yer aldığı için kamu görevinden çıkarılmıştır. Davacı, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine, OHAL/KHK kaydının düşülmesiyle birlikte başka bir kurumda çalışamayacak hale geldiği ve sosyal açıdan sivil ölümle karşı karşıya kaldığı gerekçesiyle dava açmıştır. Ancak davacının istemi reddedilmiştir. Davacı, bu karara istinaf başvurusunda bulunmuş ancak istinaf da reddedilmiştir. Temyiz isteminin sonucunda da Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı onanmıştır. Kararda, davacının sosyal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemi reddedilmiştir. Kararda ayrıca, işlemin hukuka aykırı olduğu, disiplin hukukundaki usul ve esaslara uyulmadığı, Kanun Hükmünde Kararnamenin Anayasanın 15. ve 121. maddelerine aykırı olduğu, 30 gün içerisinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmediği, terör örgütüne üye olma suçunun maddi ve manevi unsurları bakımından gerçekleşmediği
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2396
Karar No : 2022/3870
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı
Vekili : Huk. Müş. …
İstemin Özeti : Polis memuru olarak görev yapmakta iken, 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline, işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak (İdare Mahkemesi kararının vekalet ücretine ilişkin kısmının düzeltilerek) reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin … tarih ve E…, K:.. kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hiçbir delil gösterilmeden, yargılama yapılmadan ve savunma hakkı tanınmadan tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu, disiplin hukukundaki usul ve esaslara uyulmadığı, bir daha kamu görevine alınmamak suretiyle kamu görevinden çıkarılmasının ceza hukuku anlamında bir ceza olduğu, Kanun Hükmünde Kararnamenin Anayasanın 15. ve 121. maddelerine aykırı olduğu, 30 gün içerisinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmediği, meslekten ihraç edilmesi üzerine işe son verme nedeni olarak OHAL/KHK kaydının düşülmesiyle birlikte başka bir kurumda çalışamayacak hale geldiği ve sosyal açıdan sivil ölümle karşı karşıya kaldığı, terör örgütüne üye olma suçunun maddi ve manevi unsurları bakımından gerçekleşmediği, şüpheden sanık yararlanır ilkesinin görmezden gelindiği, tesis edilen işlemin kamu yararı amacı taşımadığı ve siyasi saiklerle yürütüldüğü, işlendiği tarihte kanunen suç olarak sayılmayan eylemler nedeniyle cezalandırılamayacağı, dava konusu işlemin unsurları bakımından hukuka aykırı olduğu, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma tarafından elde edilen istihbari nitelikteki bilgilerin delil olarak kullanılamayacağı, sadakat yükümlülüğünün ne şekilde yerine getirilmediği hususunun delillendirilmediği, herhangi bir mahkeme kararı ya da herhangi bir suç şüphesi gösterilmeden ve yargılama yapılmadan terör örgütü üyesi ilan edilerek diğer bireylere göre açık bir ayrımcılığa tabi tutularak ayrımcılık yasağının ihlal edildiği, dava konusu işlem ile masumiyet karinesi, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi, suç ve cezaların şahsiliği, savunma hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, tanık dinletebilme hakkı, silahların eşitliği ve çekişmeli yargılama hakkı, ölçülülük ilkesi, tarafsız ve bağımsız mahkeme önünde yargılanma hakkı, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı gibi birçok hakkının ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 30/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.