Esas No: 2022/416
Karar No: 2022/3443
Karar Tarihi: 31.05.2022
Danıştay 4. Daire 2022/416 Esas 2022/3443 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı şirket, vergi inceleme raporu ve işlemin iptali istemiyle açtığı davada, vergi mahkemesinin konusuzluk kararı vermesi sonrasında yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunmuştur. Ancak Danıştay Dördüncü Dairesi, davalı idarenin lehine olan kararın bozulmasında hukuki menfaati bulunmadığı gerekçesiyle temyiz isteğini reddetmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesi Danıştay dava kararlarının temyiz edilebileceğini belirtmektedir. Kanun yoluna başvuranın korunması gereken hukuki menfaatinin varlığı da zorunludur. Dosya incelendiğinde, davalı idarenin lehine olan kararın bozulması halinde hukuki menfaatlerinin bulunmadığı ve temyiz isteminin incelenmesine hukuken olanak bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Kanun maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesi: Danıştay dava kararlarının temyiz edilebileceği belirtilmektedir.
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi: Danıştay kararının taraflara tebliği ve bir örne
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/416
Karar No : 2022/3443
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Sanayi ve Deniz Taşımacılığı İşletmesi Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde; Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin Kanunda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlarının, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi temyiz edilebileceği kurala bağlanmıştır.
Yargılama hukuku kurallarına göre, kanun yoluna başvuranın, aleyhine kanun yoluna başvurduğu kararın bozulmasını talep etmesinde korunması gereken hukuki menfatinin bulunması zorunludur.
Dosyanın incelenmesinden, davacı adına düzenlenen … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporu ile … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada, ... Vergi Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına, karara karşı davalı tarafından yapılan istinaf başvurusunun … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla; davalı idarenin lehine olan kararın bozulmasında hukuki menfaati bulunmadığından temyiz isteminin incelenmesine hukuken olanak bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 31/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.