Esas No: 2021/1269
Karar No: 2022/4042
Karar Tarihi: 31.05.2022
Danıştay 5. Daire 2021/1269 Esas 2022/4042 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davalı idare bünyesinde görev yaparken ismi Kamu Hizmetinden Çıkarma Kanunu'nun eki listesinde yer aldığı için görevinden çıkarılan davacı tarafından yapılan başvuru reddedilince açılan göreve iade davası reddedilmiştir. Davacı, hakkında somut delil olmadan KHK ile mesleğinden ihraç edildiğini, idari soruşturma yapılmadan elde edilmiş bulguların delil olarak kullanılamayacağını, hakkındaki ceza mahkemesi kararının kesinleşmediğini iddia etmektedir. Davalı idare ise temyiz isteminin reddi gerektiğini savunmaktadır. Danıştay Beşinci Dairesi \"idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür\" diyerek temyiz isteminin reddine karar vermiştir. Kararda geçen Kanun maddeleri ise KHK ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'dur.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1269
Karar No : 2022/4042
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline ve bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu, savunması alınmadan, hakkında herhangi bir somut delil olmadan KHK ile mesleğinden ihraç edildiği, adil yargılanma hakkı, mahkemeye erişim hakkı ve masumiyet karinesinin ihlal edildiği, hakkında hiçbir idari soruşturma yapılmadığı, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bulguların delil olarak kullanılamayacağı, hakkındaki ceza mahkemesi kararının henüz kesinleşmediği, terör örgütü ile irtibat ve iltisakının bulunmadığı iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Bununla birlikte, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, ... Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
''Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gönderilen ByLock karşı IP adres bilgilerine göre sanık …'ın (…) … nolu GSM hattı üzerinden 18/08/2014 ile 21/12/2014 tarihleri arasında 1278 kez bylock serverine bağlantı sağladığının görüldüğü, baz istasyonlarının sıklıkla bulunduğu yer olan Finike, Antalya ve Kumluca olarak gözüktüğü,
Sanığın ilgili bu IP kayıtlarının HTS kayıtları ile de uyuştuğu, bu haliyle bylock tespit tutanağının teknik verilerle destelendiği ...'' tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 31/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.