Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 2018/8567
Karar No: 2022/3472
Karar Tarihi: 31.05.2022

Danıştay 4. Daire 2018/8567 Esas 2022/3472 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Danıştay 4. Dairesi, Vergi Dava Dairesi'nin ihtiyati haciz işleminde hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Davacı, 670 sayılı KHK ile kapatılan bir şirketin vergi borçları için teminat yatırması gerektiği ancak bu borçların mahkeme kararıyla kaldırıldığı için işlemin hukuka uygun olmadığını savundu. Mahkeme, davacının iddialarını haklı buldu ve Vergi Dava Dairesi kararını bozarak yeniden bir karar verilmesi için dosyayı bu daireye gönderdi. Kararda, ihtiyati haciz işleminin kamu alacağının teminat altına alınması amacıyla geçici bir tedbir olduğu, kanun maddelerinin bulunması gerektiği ve sicilden silme işleminin gerçekleşmesinin neden olarak gösterilemeyeceği belirtildi. Kanun maddeleri şunlardır: 6183 sayılı Kanun'un 13/1-3. maddesi, 670 sayılı KHK.
Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2018/8567 E.  ,  2022/3472 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DÖRDÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2018/8567
    Karar No : 2022/3472


    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
    VEKİLİ : Av. ...

    KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Başkanlığı
    (... Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. ...

    İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı adına, 670 sayılı KHK ile kapatılan ... Eğitim İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi'nin muhtelif vergi borçları için 197.878,07 TL tutarında teminat yatırması, aksi hâlde ihtiyati haciz işlemi yapılacağının bildirilmesine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali istenilmiştir.

    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararda; ihtiyati haczin; henüz tahakkuk etmemiş veya tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş veya vadesi geldiği halde henüz cebren tahsil ve takibata başlanmamış kamu alacakları için öngörülen geçici nitelikte bir koruma önlemi olduğu, ihtiyati haciz kamu alacağının teminat altına alınması amacıyla getirilmiş geçici bir tedbir olarak değerlendirilmesi gerektiği, 6183 sayılı Kanun'un 13. maddesinde yazılı şartların bulunmasının ihtiyati haczin uygulanması için yeterli olduğu, şirket tüzel kişiliğinden tahsil edilemeyen vergi ve cezalardan kanuni temsilcileri ve ortakları yasalarda öngörülen şartlar dahilinde sorumlu olduklarından korumaya yönelik bir önlem olan ihtiyati haczin şirketin kanuni temsilcileri ve ortakları hakkında da uygulanabileceği, bu durumda 6183 sayılı Kanun'un 13/1-3. maddesi dikkate alındığında, olağanüstü hal kapsamında asıl borçlu şirket hakkında sicilden silme işleminin gerçekleştiği, yurt dışında bulunan davacının da eski şirket yöneticisi olarak kaçması veya mal kaçırması şüphesi altında bulunmasının hayatın olağan akışına uygun olduğu, bu sebeple yüksek tutarlı vergi alacağını güvence altına almak amacıyla usulüne uygun olarak ihtiyati haciz işlemi tesis edildiği ve teminat istenildiği görüldüğünden dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.

    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, ihtiyati haciz işleminin dayanağı olan 2012 ve 2013 yıllarının muhtelif dönemlerine ilişkin vergi ve cezalara karşı açılan davada ''davanın kabulüne'' karar verildiği, tahakkuk etmemiş amme alacağının teminat altına alınması için dava konusu işlemin uygulandığı, usul yönünden yetkili kişi tarafından ihtiyati haciz kararının alınmadığı, söz konusu husus hakkında emsal yargı kararlarının bulunduğu belirtilerek temyiz isteminin kabulü ile Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmüştür.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

    TETKİK HÂKİMİ : ...
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    Uyuşmazlıkta, davacı tarafından, 670 sayılı KHK ile kapatılan ... Eğitim İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi'nin ilgili dönem hesap ve işlemlerinin sahte fatura kullanımı yönünden incelenmesi neticesinde düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden kanuni temsilci sıfatıyla re'sen tarh edilen 2012/10,11,12, 2013/1 ila 6 dönemlerine ilişkin vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin kaldırılması istemiyle açılan davada ... Vergi Mahkemesi'nin ... tarih ve E:... K:... sayılı kararıyla ''davanın kabulüne'' karar verilerek cezalı tarhiyatların kaldırıldığı ve söz konusu kararın da kesinleştiği anlaşılmaktadır.
    Bu itibarla, dava konusu ... tarih ve ... sayılı işleme konu vergi ve cezaların mahkeme kararıyla ortadan kalktığı dikkate alındığında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmış olup, Vergi Dava Dairesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin kabulüne,
    2. Temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının BOZULMASINA,
    3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 31/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi