Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/7370
Karar No: 2022/11699
Karar Tarihi: 12.09.2022

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/7370 Esas 2022/11699 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, tespit edilecek eksikliklerin giderilmesi ile su ve elektrik fatura fark alacağının tahsili istemine ilişkindir. Dosyada birçok yetkisizlik kararı verilmesi sebebiyle Eskişehir Tüketici Mahkemesi'nin yargı yeri olarak belirlenmesine oybirliğiyle karar verildi. Kararda belirtilen kanun maddeleri HMK’nın 21 ve 22. Maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesidir.
5. Hukuk Dairesi         2022/7370 E.  ,  2022/11699 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada Eskişehir Tüketici ile Bursa 4. Tüketici Mahkemeleri’nce ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemeleri’nin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesi’nin yargı çevresinde kalan Mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk Dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan Adlî Yargı İlk Derece Hukuk Mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, davalı yükleniciden satın alınan bağımsız bölümdeki tespit edilecek eksikliklerin giderilmesi ile elektrik ve su tarife fark alacağının tahsili istemine ilişkindir.
    Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, dava konusu uyuşmazlığın; davacı tüketici ile satıcı konumunda olan davalı yüklenici arasındaki taşınmaz satış sözleşmesinden kaynaklı olduğu, taraflar arasındaki sözleşme ilişkisi 6502 sayılı kanun uyarınca tüketici işlemi olup bu kanun kapsamında kaldığı, 6502 sayılı kanun uyarınca bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafın Tüketici Mahkemesi’nin görev alanına girdiği, söz konusu davada Tüketici Mahkemesi’nin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    Eskişehir Tüketici Mahkemesi’nce, davacı tarafından davalı müteahhitten satın alındığı belirtilen ... İli, ... İlçesi, ... Köyü, 1282 ada 5 parsel 136/21161 arsa paylı C Blok Zemin Kat 1 nolu dairenin konu edildiği taşınmaza ilişkin taşınmazın Bursa İli, ... İlçesinde olduğu gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine, dosyanın yetkili ... Asliye Hukuk Mahkemesi’ne (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla) gönderilmesine karar verilmiştir.
    ... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, alacağa temel teşkil eden ilişkinin tüketici işlemi olması sebebiyle davanın Tüketici Mahkemesi’nde görülmesi gerektiği, 10.07.2004 gün ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Geçici 2 md. ile ... İlçesinin, Bursa İli, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alındığı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun 24.03.2005 gün ve 188 sayılı ilke kararı gereğince “...Büyük Şehir Belediyesi sınırları içerisindeki merkez ilçe ile diğer ilçelerin adı ile kurulu Ağır Ceza Merkezlerinde oluşturulan müstakil Tüketici Mahkemelerinin yargı çevresinin yalnız Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan ilçeleri kapsamına alacak şekilde Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargı çevresi olarak tespitine ……” karar verildiği, 5216 sayılı yasa gereği Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan ...’te müstakil bir Tüketici Mahkemesi olmaması sebebi ile, Bursa Tüketici Mahkemesi’nin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    Bursa 4. Tüketici Mahkemesi’nce, davalı taraflarca süresinde ve usulüne uygun şekilde yapılmış bir yetkisizlik itirazı bulunmadığı, dava konusu ihtilafın ve davacı talebinin taraflar arasında satışı gerçekleştirilen taşınmazda bulunan eksiklikler ve fazla ödenen fatura bedellerinin iadesi istemine ilişkin olduğu, taşınmaz aynına ilişkin olmadığı, davanın hukuki niteliği gereği kesin yetki kuralı teşkil etmeyen ve süresi içerisinde ileri sürülmeyen yetki itirazı üzerine mahkemece kendiliğinden yetkisizlik kararı verilemeyeceği de nazara alınarak davanın Eskişehir Tüketici Mahkemesi’nde görülmesi gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73/5. maddesinde tüketici davalarının tüketicinin yerleşim yerinin bağlı bulunduğu mahkemelerde de açılabilir” denilmekte ise de bu kural 6100 sayılı HMK’nın yetkiye ilişkin kurallarının yanında bir ek yetki kuralıdır.
    HMK'nın 6/1 maddesi uyarınca genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir." Bu yetki kuralı kesin olmadığından HMK'nın 19. maddesinde belirlenen süre ve yöntemle yetkisizlik itirazında bulunulmaz ise davanın açıldığı mahkeme yetkili hale gelir ve mahkemece kendiliğinden yetkisizlik kararı verilemez.Bu durumda uyuşmazlığın, Eskişehir Tüketici Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle; HMK’nın 21 ve 22. Maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Eskişehir Tüketici Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 12/09/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi