Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/23740
Karar No: 2014/3910
Karar Tarihi: 13.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/23740 Esas 2014/3910 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı ile yaptıkları sözleşme gereği Vakfıkebir Yalı Köyünde dere yatağına yapılacak taş duvar işini üstlenmişlerdir. Ancak, davalı işi bıraktırmış ve hakedişlerini ödememiştir. Mahkeme, takım sözleşmesi olduğunu ve genel mahkemede bakılması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir. Ancak, Yargıtay kararında, takım sözleşmesi kurulduğu için işçi işveren ilişkisi kurulduğu ve işin esasının incelenerek bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, takım sözleşmesinin özellikleri detaylı bir şekilde açıklanmış ve 4857 sayılı Kanunun 16.maddesi de detaylı bir şekilde aktarılmıştır.
7. Hukuk Dairesi         2013/23740 E.  ,  2014/3910 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Trabzon 2. İş Mahkemesi
    Tarihi : 16/07/2013
    Numarası : 2013/570-2013/24

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacılar davalı ile yaptıkları sözleşme gereğince Vakfıkebir Yalı Köyünde dereyatağına yapılacak taş duvar işini beş kişi birlikte 14.000,00 TL bedelle üstlendiklerini, 38 gün çalıştıktan sonra davalının bu işten zarar ettiği gerekçesiyle işi bıraktırdığını, kendilerine hakedişlerini vermediğini bildirerek alacaklarının ödenmesini istemişlerdir.
    Davalı davaya karşı cevap vermemiştir.
    Mahkemece taraflar arasında hizmet akdi değil eser sözleşmesi bulunduğu, davaya genel hükümlere göre genel mahkemede bakılması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    4857 sayılı Kanunun 16.maddesi uyarınca takım sözleşmesi, birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmedir. Takım sözleşmesinin yapılması ile ilk önce takım kılavuzu ile işveren arasında iş sözleşmesi ilişkisi meydana gelir.
    Takım sözleşmesinde yazılı işçilerden herbiri açısından ise, işe başladıkları anda iş sözleşmesi kurulmuş olur. Takım kılavuzu, takım sözleşmesinin yapılması ile, diğer işçiler ise işe başladıklarında iş sözleşmesinden doğan tüm haklara ve borçlara sahip olur. İşveren işe başlayan her bir işçinin takım sözleşmesinde ayrı ayrı belirtilen ücretini, her birisine ayrı ayrı ödemek zorundadır. İşçi ücretlerinin takım kılavuzuna toptan ödeme yapılması işvereni ücret borcundan kurtarmaz. Takım sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı yapılmalıdır. Takım kılavuzu, takıma dahil işçilere karşı, işveren vekili sıfatına sahip değildir. Ayrıca takım kılavuzu alt işveren de değildir.
    Somut olayda davalı ile takım kılavuzu olan davacı İ.. A.. arasında takım sözleşmesi yapılmış olup açılan sözleşmede taşduvarın metreküpünün 14,00 TL"ye örüleceği, takım sözleşmesinde çalışacak işçilere asgari ücret ödenip sigortaya bildirilecekleri, yemeğin lokantada yeneceği parasının taşeronun hakedişinden kesileceği, araç servisi için taşerona mazot verileceği ayrıca araca günlük 15,00 TL verileceği ilk 2 işgünü malzeme nedeniyle yevmiye talep edilmeyeceği, 3.işgünü yevmiye talep edebilecekleri kararlaştırılmıştır.
    Taraflar arasında takım sözleşmesi akdedilmiş olup takım kılavuzu olan İ.. A.."den sözleşmede taşeron olarak, davalı şirketten ise müteahhit olarak sözedilmesi takım sözleşmesinin niteliğini değiştirmeyeceğinden davacı İ.. A.. bu sözleşmeyi imzalamakla diğer davacılarda işe başlamakla taraflar arasında iş ilişkisi kurulmuştur.
    Mahkemece işin esasının incelenerek çıkacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken hatalı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması bozma nedenidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacılara iadesine, 13.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi